понеделник, 20 май 2024 г.

Откриха графична изложба на младежи с умствени проблеми

Днес във варненската галерия „Юка“на ул. „Васил Друмев“ №23 от 16 ч. се откри изложбата „Сетива“. Инициативата е на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения и е част от проекта им „Creative Art House – изкуството като инструмент на комуникация“, който е финансиран от община Варна.

Организаторите поясниха, че изкуството е това, което ни спасява в най-трудните мигове от живота. То е и свързващата нишка между нас, когато преживяваме щастие. В него няма разделение – нито по етноси, нито по възраст, нито по… физически и умствени различия. Защото всички сме различни помежду си, но и за всички нас има място под слънцето.

Именно затова и подреждат изложбата „Сетива“, в която са включени графични творби на младежи с интелектуален дефицит. Всички творби са реализирани в рамките на няколко месеца, в които младежите са получили теоретична и практическа подготовка за магията и техниките в графичното изкуство. Вдъхновени от новите познания, те създават и свои авторски отпечатъци върху хартия и текстил, които от днес могат да бъдат разгледани в галерия „Юка“.

Младежите са работили заедно с педагозите Александра Чолакова и Ваня Славова, които споделиха в интервю за БНР, че работата, макар и трудоемка, е била изключително вдъхновяваща за всички участващи в процеса.

Галерията ще бъде отворена за посетители на Изложба „Сетива“ всеки работен ден в периода 18.09.2020 г. 15.10.2020 г., от 13 до 18 ч.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html