понеделник, 13 май 2024 г.

Цената на природния газ скача с 20%

Теменужка Петкова.

„Цената на природния газ за месец септември, в размер на 22,46 лв./ Mwh, е формирана правилно. Тя ще скочи с 20%. Всички компоненти са правилно отразени“.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Цената на парното ще се запази същата, обеща шефът на „Булгаргаз” Николай Павлов.

„Резултатите от проверката, която възложих, са готови. Те са свързани с цената на природния газ от страна на „Булгаргаз”. Задачата беше да се провери как е формирана цената за септември, както и да се направи анализ по отношение на постигнатия ефект от предоговарянето на формулата за определянето ѝ. Тя влезе в сила от август 2019 г., когато „Булгаргаз” депозира пред „Газпром” искане за стартиране на преговорите“, поясни Петкова.

Съгласно предоговарянето на условията по договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“ цената се определя ежемесечно.

Петкова коментира, че досега цените на природния газ са били много ниски заради коронавируса, но сега сигуацията на международните пазари се променила и сега тарифите тръгнали рязко нагоре.

На 11 август общественият доставчик предложи на КЕВР да утвърди по-висока цена на природния газ за крайните потребители. Но на 1 септември регулаторът прие решение за прекратяване на искането за увеличение на цената. Основание за решението на КЕВР бе полученото същия ден писмо от „Булгаргаз“ поради разпореждане на министъра на енергетиката.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html