четвъртък, 2 май 2024 г.

Задава се водна криза в страната, МОСВ се бори да я спре

Емил Димитров. Снимка: bTV

Министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро заяви, че България има питейна вода за още 2-3 години, но след това не се знае какво ще става. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е запретнало ръкави да реши проблема, но не се знае дали ще успее.

„Западна България няма проблеми с водата, усилията на екомистерството са насочени към Източна България. В София вода има за 3 г. и всички язовири в областта са пълни. Нужно е да се помислим за резервно водоснабдяване на областните градове“, допълни министърът.

МОСВ работи по спасителен план, ако настъпи нова водна криза, подобна на тази в Перник.

Част от язовирите, които се ползват за напояване, но имат питейна вода, да се ползват за питейно-битови цели, предлага екоминистерството. Язовирите „Тича“ и „Ястребино“ са пред пресъхване. „Ястребино“ се ползва за напояване, но е стигнал критичната точка за земеделците и водата в него се пази за питейни нужди. В случай, че се напълни тази година, отново ще бъде отпусната вода за земеделието.

В „Тича“, откъдето се захранват Търговище и Шумен, има вода за 2 г., но екоминистърът призовава да се правят сондажи в околията и да се ускори завършването на започнатата преди 50 години система от кладенци “Дунав”.

Основен проблем, според Димитров, е язовир „Камчия“, който захранва Варна и Бургас. Там планът е Южното Черноморие да се захрани от още 2 язовира – „Ахело“й и „Порой“.

Според Димитров, цикълът на водните кризи е 10-11 г. Той добави, че е можел да си замълчи, че някои от язовирите се изпразват и да завещае проблема на наследника си.

„Антени“ припомня, че от известно време експерти алармират за намаляващата вода в изкуствените водоеми. Язовирите-гиганти „Копринка“ и „Жребчево“ са почти пресъхнали.

Язовир „Студена“ е източван незаконно – около 100 л./сек. се губят от три водохващания без разрешения.

Областите Стара Загора, Ямбол, Сливен и Шумен са сред най-застрашените.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html