сряда, 15 май 2024 г.

Пиронкова към българите: Винаги вярвайте в себе си!

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова отправи послание към българите след края на шеметното си представяне на US Open. 32-годишната пловдивчанка се завърна с гръм и трясък след тригодишно отсъствие и стигна до 1/4-финалите, където отпадна след сериозна битка срещу Серина Уилямс.

„Човек винаги трябва да вярва в себе си, защото това всъщност е най-важното нещо. Когато започнеш мача, всеки от опонентите е подготвен физически, но мисля, че двубоят се решава от психиката. Трябва да бъдеш наистина подготвен за това. Вяра, много работа, много отдаденост, разбира се. Мисля, че това е добра комбинация“, каза Цвети на пресконференцията.
Българката, която на 13 септември ще навърши 33 години, сподели също, че е пристигнала без очаквания в Ню Йорк, където надигра последователно Людмила Самсонова (Рус), Гарбине Мугуруса (Исп), Дона Векич (Хърв) и Ализе Корне (Фр).

„Разбира се, имах своите съмнения преди първия мач, но нещата започнаха добре за мен. Играх добре, чувствах се така. Усещах се уверена. Така че направих всичко, което можех, за да използвам тази възможност на максимум и да опитам да стигна колкото се може по-далеч. Смятам, че го постигнах“, каза Цвети.

„Пътуването ми бе дълго и невероятно. Все още е. Просто се чувствам привилегирована да бъда в тази позиция и да играя своя любим спорт на такава голяма арена. Невероятно е“, допълни Цветана. Тя допълни, че няма да поставя очаквания върху себе си за следващите турнири.

Пиронкова говори и за сина си Александър, когото роди през март 2018 г. Тя иска да пътува с него, но все още това не е възможно.
„Разбира се, бих искала детето ми да е с мен, но заради настоящите обстоятелства решихме, че е по-добре и по-безопасно за него просто да остане у дома през тези две седмици. Животът в „балона“ обаче беше добър за мен. Очаквах да е по-голямо изпитание, но не. Имахме всичко, тестваха ни редовно“, обясни бившата ни първа ракета.

За самата среща с 23-кратната шампионка от Големия шлем Пиронкова каза:

„Първият сет? Мисля, че контролирах играта. Изпълнявах различни удари и всички се получаваха. В същото време бях наясно, че това няма да продължава вечно. Очаквах Серина да промени играта си и да започне да бъде по-агресивна и вариативна. Точно това се случи. Сервисът на Серина е страшно оръжие. Не знам с каква скорост подаваше, но в един момент мачът заприлича на бомбардировка. Във втория сет непредизвиканите й грешки намаляха, а в третия, струва ми се, не допусна нито една“, коментира Цвети пред официалния сайт на надпреварата.

„Тази победа показва колко корави могат да бъдат майките –  обяви пък в интервю на корта самата Уилямс. – Когато родиш дете, можеш да направиш абсолютно всичко. Пиронкова игра много силно. Изумително е това, което постигна! Невероятна е и заслужава уважение. В един момент дори си помислих, Боже, как го прави! Но тя все пак е по-млада от мен“, не скри американката възхищението си от представянето на нашето момиче.

Серина ще се изправи на полуфинал срещу Виктория Азаренка (Блрс), а в другия сблъсък от Топ 4 ще играят Наоми Осака (Яп) и Дженифър Брейди (САЩ).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html