понеделник, 6 май 2024 г.

Масирани полицейски проверки преди протеста

 

Започна 64-тият  ден на протести, обявен като „Велико народно въстание 2“, при плътни полицейски кордони в центъра на столицата. Исканията  на протестиращите остават непроменени – оставка на Бойко Борисов, Иван Гешев и целия кабинет. От СДВР още снощи заявиха, че ще има повече пропускателни пунктове и че ще прави проверки на съмнителни лица и по-обемисти багажи.

От полицията съобщиха, че два протеста в района на Ларгото са обявени по законовия ред, а един един е нерегламентиран, организиран в социалните мрежи.

С проверка на палатковия лагер на „Системата ни убива“ започна утрото на площад „Независимост“. На майките беше предоставен протокол, че не са намерени забранени вещи. Претърсват и градинката пред Народния театър, където бе открита метална тръба.

По непотвърдена информация близо до Археологическия музей е бил спрян протестиращ, у когото са намерени забранени вещи.

Намерени са бутилки в една шахта в градинката около Народното събрание и се проверява се дали тв тях има запалителна течност. Не се допускат хора с маски, защото няма да могат да бъдат разпознавани, и протестиращи във видимо нетрезво състояние

Движението по „Цар Освободител“ е блокирано. Полицейски постове има на изхода на метростанция „Сердика“  и на кръстовището на улиците „Съборна“ и „Леге“, щателно  се проверяват, раници,  чанти на дамите, дори и съмнително издути джобове.

Входът, през който трябва да влязат депутатите, е  отцепен, около него има полиция и жандармерия. По предварителна информация БСП няма да се регистрира в опит да няма кворум за започването на заседанието от 9 часа, а част от червените депутати щели да се присъединят  към протестиращите. Депутатите обаче са влезли през други входове, предаде БНТ.

Генерал Румен Миланов, бивш шеф на НСО, заяви, че протестиращите и полицията имат един враг – провокаторите, и те трябва да бъдат елиминирани. Той приветства действията на полицията тази сутрин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html