вторник, 7 май 2024 г.

Полицаи откриха бутилки, павета и ножове, складирани в района на протеста

Снимка: Дарик нюз

Полицаи претърсиха усилено района за забранени предмети, за да не се стигне до ексцесии като в нощта на 2 септември, когато протестиращи замеряха униформените с бомби, камъни, бутилки и подръчни материали от палатковите лагери, съобщи Дарик нюз.

Намерени бяха стъклени бутилки, камъни, павета, ножове. Открити бяха дори спрейове, а „находките“ бяха събрани в чували и описани подробно, след което камион ги откара. Униформените продължиха уборката повече от час и все така намираха опасни предмети. На бутилките пък са били залепени презервативи, които вероятно да се пълнят с боя и да се замерят органите на реда.

При проверките на контролните пунктове е иззет самурайски меч. Засега няма задържани.

Органите на реда проверяват съмнителни граждани за притежание на опасни предмети, като днес има много повече филтровъчни пунктове, отколкото на 2 септември.

Движението е отцепено от президентството до БНБ и откъм булевард „Цар Освободител“ чак до „Раковска“. Протестиращите започнаха да се събират около 8 ч. на фонтана пред президентството и на стълбите на БНБ.

Засилено е полицейското присъствие на входа откъм Художествената галерия, откъдето влизат депутатите. На площада вече пристигнаха и линейки, които ще дежурят за оказване на спешна помощ, ако се стигне до сблъсъци.

Като на манифестация на „Правосъдие за всеки“ пристигна и отрядът на „Боец“ с Георги Георгиев.

Още вчера от Отровното трио излязоха с видео възвания и призиви. „Утре всички в триъгълника на срама за второто въстание“, надъха Арман Бабикян, а адвокат Хаджигенов пусна инструкции за безопасност и какво да предприемат протестиращи нарушители на реда, ако бъдат задържани от полицията.

От Триото се оплакаха още, че даренията им свършват – за два месеца получили над 90 хил. лв., но вече останали само с 10 хил. и се нуждаели от още дарители.

Междувременно 127 депутати осигуриха кворума и заседанието на парламента започна. БСП бойкотира, а нейни депутати  се присъединиха към Отровното трио на площада сред протестиращите. Крум Зарков заяви: няма да влезем, разграничаваме се от другите депутати, така повече не може.

Депутатите ще гласуват отпускането на четири държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията.

Те ще бъдат за илюзиониста Антраник Шаварш Арабаджиян (Астор) – доктор хонорис кауза на магичните науки на БАН, на  Димитър Коруджиев – писател, културен деятел и общественик, на поета Ивайло Балабанов и на Янко Миладинов – композитор, аранжор, изпълнител и диригент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html