вторник, 14 май 2024 г.

Битката за власт у нас се пренесе в Европарламента

В Европейския парламент осъдиха използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България | Евродепутати ГЕРБ/ЕНП - България
Емил Радев от ГЕРБ

Протестите и битката за свалянето на правителството на Борисов се пренесоха с пълна сила в Европейския парламент и съответните комисии. Днес се състоя заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, посветено на съдебната реформа в България. Утре пък предстои заседание на самия парламент по проблемите у нас. Ето и мненията на двама наши евродепутати, участвали в заседанието на комисията, които ясно показват противоречията и пълната липса на консесус. Според Емил Радев от ГЕРБ и ЕНП, който е и зам.-председател на комисията, на България й е нужна промяна в конституцията, за да се случат исканите от Европа реформи.

Сред предвижданите конкретни промени в основния закон на България той открои разделянето на Висшия съдебен съвет на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. „Това ще гарантира независимост на съдебните професии”, смята евродепутатът. „Професионалната квота в Съдебния съвет на съдиите ще се увеличи и ще има мнозинство над политическата квота. Предлагат се също промени, с които да се увеличи отчетността на главния прокурор. Така ще се изпълнят и конкретните препоръки на Венецианската комисия”, обясни Емил Радев, посочвайки предложенията в инициирания от ГЕРБ проект, които имат пряко отражение върху съдебната система. Според Радев обаче механизмът за мониторинг над България трябва да отпадне незабавно, защото няма никакви основания за него.

Европарламентът

Радан Кънев е на точно обратното мнение. „Преведено от „брюкселски език“, комисията реши следното: мониторингът остава, защото няма напредък, а регрес по основните теми. Мониторингът ще остане дори след Общия механизъм, който важи за всички държави в ЕС. Общият механизъм ще засегне темата с медийната свобода в България, наред с корупцията и правосъдието. Настроенията в ЕП са остро критични. Много депутати от различни групи са вече добре запознати с проблемите. ЕК и депутатите от северните държави открито заплашват със спиране на еврофондове, ако няма реформи. Европейските институции призовават за широк реформаторски консенсус, а не самодейни политически акции като “конституцията” на Данаил Кирилов. Вниманието на европейските медии към протестите и причините за тях повишават интереса на общественото мнение. Политиците са принудени да го следват. Протестът си върши успешно работата“, коментира Кънев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html