четвъртък, 16 май 2024 г.

Каракачанов: България ще блокира преговорите на Македония с ЕС

Красимир Каракачанов. Снимка: БГНЕС

България смята да блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейския съюз – де факто старта на преговори за членство на западната ни съседка.

Това стана ясно от изказване на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред македонската ТВ24.

Причината е, че Скопие отказва да реши спорните исторически въпроси със София, като например македонец или българин е бил Гоце Делчев.

Общата историческа комисия не се е събирала от 10 месеца по вина на Македония. Страната очаквала представянето на преговорната рамка между нея и ЕС. Ако България не бъде удовлетворена по историческите въпроси, твърди Каракачанов, тя ще блокира процеса.

Той смята, че България само отстъпва и подкрепя Македония, която не прави нищо в замяна:

„Сменихте си знамето и името, а с България сте некоректни. Нали се сещате, че в международните отношения трябва да има реципрочност и когато България се държи джентълменски, когато България се държи коректно, когато помага на Македония, когато бе първата държава, която призна Македония, би следвало да има реципрочно добро отношение от другата страна“, допълва министърът.

„Антени“ припомня мнението на експерта Николай Кръстев от негово интервю за медията. В него той твърди, че страната ни се държи често неприятелски със Северна Македония и води излишни спорове за разни имена и история, докато оставя на заден план общата икономика и политика.

„ВМРО се опитват да печелят точки, залагайки на патриотичния ракурс, казвайки, че трябва да сме неотстъпчиви на преговорите на историческата комисия. Това обаче ни коства през изминалите 3 години да напълним договора за добросъседство и приятелство с много по-нови елементи като икономика, технологии, иновации, транспортната връзка. През целите 3 години спорихме чий е Гоце Делчев.

Можеше да бъде намерено по-умно решение, да се изгради магистрала „Гоце Делчев“ между София и Скопие. И ето отговор на въпроса чий е той – и наш, и техен. Историята трябва да се обсъжда, да, но нека се освободим от идеологемите, наложени от бивша Югославия върху македонските историци. Това изисква време обаче. Редно беше да изчакаме, вместо да им налагаме непрекъснато червени ограничителни линии, да казваме кое е добре и кое не. Да не забравяме, че тя все пак е суверенна държава“, уточни Кръстев за „Антени“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html