понеделник, 20 май 2024 г.

„Да, България“ и БОЕЦ се отрекоха от общата декларация

Май че не е трудно да се досетим кое е едно от лицата, с което „Да, България“ и БОЕЦ не искат да имат нищо общо… Снимка Отровното трио

 

След като преспаха, днес „Да, България“ и БОЕЦ се отрекоха от общата декларация, с която излязоха във вторник в 19 часа лидерите на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Декларацията бе изпратена от името на Отровното трио. В профила на тримата във Фейсбук черно на бяло пишеше, че всички лидери на протеста са провели среща в столичен хотел. Събитието бе документирано със снимки и подписи от партии, граждани и бивши политици, като сред тях присъстваха и „Демократична България“ и БОЕЦ.

Тази сутрин обаче „Да, България“ се отметнаха и обявиха позицията си на официалната си страница във Фейсбук.

„Във връзка с множество запитвания, заявяваме, че по правилата за формиране на позиции на „Демократична България“ не е излъчван представител на обединението или на „Да, България“ за среща в никакъв координационен формат и не е одобрявана декларация“. От формацията  последователно и твърдо се обявяват против насилието и призовават държавните органи да гарантират мирното провеждане на протестите и да не позволяват да бъдат въвличани в провокации от страна на това отчаяно управление, подобно на събитията от 2 септември.

Формацията на Христо Иванов обаче се дистанцира от някои неназовани от нея „други политически формации и лица, някои от които имат несъвместими с нашите ценности и цели“ и призовава поддръжниците си към масово участие в протеста на 10 септември и другите общи протестни действия с цел постигане на оставките на Борисов и Гешев и реализиране заявените от „Демократична България“ политически цели.

От снимки в социалната мрежа и медии, разпространени от сайта на Отровното трио, се вижда обаче, че „Демократична България“ са имали представител на срещата в столичния хотел – това е Емил Мачиков, главен секретар на ДСБ. Според партията на ген. Атанасов и Радан Кънев Мачиков обаче е присъствал на срещата като представител за твърдата позиция на партията в подкрепа на протестите.

„Да, България“ и ДСБ са основните партии в „Демократична България“. Излиза, че главният секретар на една от тези партии не е представлявал коалицията, нито едната от партиите в нея, нито дори собствената си партия, а само някаква част от ДСБ, която е за твърда позиция в подкрепа на протестите. И какво – останалите са за по-мека подкрепа, така ли?

БОЕЦ също  бяха подписани в общата декларация на протестиращите, но и те обявиха, че не са подписвали.

„БОЕЦ не сме подписвали и давали съгласие нашето име да се използва за легитимиране на позиции и заявления, като визираме направеното съобщение на страницата на „Триото“.“ И те като „Демократична България“ не желаят да имат нищо общо с част от хората, партиите и организациите, които са подписали, или поне е обявено, че са подписали въпросният документ. „Никой няма право да говори от наше име или да използва името ни за легитимиране на някакви послания“, дебело подчертават независимостта си неизвестно от кого хората на БОЕЦ. И те като „Демократична България“ не посочват кои са тези хора, партии и

 

Нека да припомним на читателите на „Антени“ какво се появи на страницата във Фейсбук на Отровното трио в 19 часа във вторник:

 

Днес се проведе среща с участието на основната част от гражданските и политически партии и движения, които вече 62 дни са част от справедливите протести за оставката на кабинета на Бойко Борисов, оставката на главния прокурор Иван Гешев и за възстановяване на парламентарната демокрация чрез предсрочни и честни избори.

Категорично заявяваме, че всички заедно сме непоколебими в усилията си и призоваваме да не се допуска полицейски произвол и насилие, както и опити за провокация, организирани от управляващите, с цел да се дискредитира мирния граждански протест.

Не допускайте да се повтори „кървавата сряда“ на Борисов и Гешев!

Отровното трио

Боец

Зелен Младост

Изправи се БГ

НГИ „Системата ни убива“

ОССО

Ренета Инджова

Архимандрит Дионисий Стобийски

Ген. Димитър Шивиков

Петър Недевски

Единна народна партия

Демократична България

Движение България на гражданите

ВОЛТ

ПП Свобода

ПП Възраждане

Българска социалдемокрация – Евролевица

АБВ

Коалиция „Ние, Гражданите“ и други

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html