петък, 10 май 2024 г.

Не може да има и предсрочни избори, и машинен вот

Това заяви проф. Михаил Константинов в ефира на Нова телевизия тази сутрин. Причината е проста – пускането на обществена поръчка за набавянето на необходимата техника и съответно доставката ще отнемат минимум 3-4 месеца.

По думите на професора за провеждането на нормален машинен вот в страната са нужни 20 хиляди машини. От направено проучване става ясно, че поръчката може да бъде изпълнена или от американска, или от европейска фирма. Американският производител дава цена от 2300 долара за една, а европейският – 3200 евро. С други думи, въвеждането на машинен вот в страната ще коства на данъкоплатеца между 76 и 128 милиона лева.

Според проф. Константинов въвеждането на машини в изборния процес няма да разсее съмненията в нагласения вот. По думите на математика: „Ние имаме дълбоки дефицити в нашия изборен процес. И какво трябва да се направи, за да се компенсира това, май вече за никого не е ясно“.

По отношение на идеята за въвеждането на 48-часово гласуване във връзка с ситуацията с COVID-19, професорът посочи, че провеждането на избори в два дена е нещо като „пазаруването в магазин“. Първия ден трябва да гласуват по-възрастните, а втория – младите. Според него обаче това ще създаде допълнителен изборен хаос.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html