петък, 3 май 2024 г.

На 82 години си отиде Иржи Менцел

Снимка: Paul Katzenberger

Легендата на чешкото кино Иржи Менцел е издъхнал в болница на 5 септември. Той е изгубил дългата борбата с тежък здравословен проблем. „Скъпият ни Иржи – най-смелият от смелите си отиде. Липсата на твоето присъствие остави нашия свят самотен снощи“ – написа съпругата на Менцел Олга във Фейсбук.

Иржи Менцел се явява неочаквано на този свят на 23 февруари 1938 г. в Прага, Чехословакия. Той е изненада – майка му не знае, че очаква близнаци, и се ражда 15 минути след сестра си Хана. По същия неочакван начин протича целият му живот, отдаден на киното. Киното, което го води до върха – точно в смутната 1968 г. става носител на награда „Оскар“ за чуждоезичен филм за лентата „Строго охранявани влакове“.

За успеха си той разказва: „За да спечеля лотарията за „Оскар“, ми помогнаха две обстоятелства. Първото бе, че моите колеги и съмишленици Кадар, Форман, Хитилова, Немец бяха създали редица добри филми, които отвориха вратите към света на чешкото кино… Второто обстоятелство бе, че по онова време италианците имаха силно влияние в американското кино и дистрибуция. Тази година Понти нямаше по-подходящ филм, който да предложи на Академията, от „Строго охранявани влакове“.

Припомняме, че през 2014 г. Менцел бе удостоен със званието доктор хонорис кауза на Националната академия за театрално и филмово изкуство в София.

Светът на киното ще помни фигурата на Иржи Менцел с дълбочината на филмите му и с лекотата, с която извървя пътя си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html