петък, 1 декември 2023 г.

Тръмп приветства големия пробив в отношенията между Сърбия и Косово

Снимка: интернет

Сърбия и Косово се споразумяха за “икономическа нормализация”  като стъпка към преустановяването на конфликта между страните, продължаващ две десетилетия, заяви американският президент Доналд Тръмп.

“Моята администрация предложи нов начин за преодоляване на различията, фокусиран върху създаването на работни места и икономическия растеж”, коментира Тръмп по време на среща с лидерите на двете западнобалкански държави в Белия дом в петък.

“Смятам, че ще имаме фантастични отношения”, добави Доналд Тръмп,  като приветства „големия пробив“ повече от десетилетие след като Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., предаде Ройтерс.

Говорейки в Овалния кабинет заедно с лидерите на двете страни, Тръмп заяви, че Сърбия също така се е ангажирала да премести посолството си в Израел в Ерусалим, а Косово и Израел са се договорили да нормализират отношенията си и да установят дипломатически връзки.

Съобщението идва след двудневни преговори на високо ниво между двамата лидери и високопоставени представители на администрацията на Тръмп, включително и дъщерята на президента Иванка, която е негов съветник.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Робърт О’Брайън заяви, че “след като тези икономически отношения напреднат,  ще има и политически решения”.

Балканският спор продължава, след като двете страни водиха война, започнала през 1998 г., а Косово обяви независимост от Сърбия десетилетие по-късно. За момента намирането на решение не изглежда близо, тъй като Белград и Прищина не успяват да постигнат консенсус на масата за преговори. Косово изисква признаване на независимост, но Сърбия отказва.

Икономическата нормализация може да помогне на търговията между двете страни, но признаването на независимостта на Косово все още е основен проблем.

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред журналисти, че все още има много разногласия между Сърбия и отцепилата се област, но днешното споразумение прави огромна крачка напред, предава БТА.

Косовският премиер Авдулах Хоти заяви, че споразумението трябва да води към взаимно признаване между двете страни.

Косово, чието население е съставено предимно от етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава.

Косовската телевизия „Клан Косова“ съобщи по-рано, позовавайки се на източници от косовската делегация, че Белград и Прищина ще подпишат споразумение със САЩ за инвестиции на стойност 13 милиарда долара.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html