понеделник, 6 май 2024 г.

Цветанов: Безредиците са достатъчно силен мотив да се запази стабилността на страната

„Ситуацията, в която се намира страната – институционална и политическа криза, води до тежко противопоставяне. На протестите в сряда имаше определени групи, които бяха и провокатори, създадоха друго усещане за протеста.“

Това каза по БНР Цветан Цветанов, бивш заместник-председател на ГЕРБ, сега председател на Управителния съвет на Евроатлантическия център за сигурност.

„Целта беше да се неглижира демократичната общност на образованите, на хората, които искат промяна, и на хората, които са излезли спонтанно и искат да подкрепят справедливостта и промяната на ситуацията, която има днес в държавата“, обясни Цветанов.

Според него полицията е трябвало индивидуално да изведе от протеста провокаторите и по този начин да  отслаби напрежението. „Трябваше да има изпреварваща информация за подобни групи от хора, които ще отидат и ще участват в този протест, защото те в никакъв случай нямаше да изразят своите демократични възгледи по начин, по който го правят интелигентните, образованите и младите хора на протеста“, коментира бившият вътрешен министър.

„Управляващите са в най-благоприятната ситуация от създалата се вчера ескалация на напрежението, защото виждаме позицията на българския парламент и категоричността да не се подава оставка. Тези безредици, които станаха в сряда вечер, са достатъчно силен мотив да се запази стабилността на страната“, допълни Цветан Цветанов.

Той смята, че с обръщението си към депутатите президентът Румен Радев е показал, че няма да има диалог, а демонстрацията, която е направило управляващото мнозинство, напускайки пленарната зала, показва, че и те ще използват същия подход спрямо президентската институция. „Това е основната цел на днешното управляващо мнозинство и на статуквото – запазване на властта в рамките на този парламент, изкарване на пълен мандат на правителството и провеждане на редовните избори от сегашното управление“, подчерта Цветанов.

Според него да се променя Изборният кодекс 3-4 месеца преди провеждането на редовни избори е „голяма грешка, защото изпълнителната власт не успява да изпълни ангажиментите си за гарантиране на изборния процес, особено с машинното гласуване”, смята бившият № 2 в ГЕРБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html