петък, 26 април 2024 г.

Съюзът на българските художници – презареждането

През последните дни лятото бавно отстъпва мястото си на есента, а културният живот постепенно се възражда. Голямото дистанциране, наложено от пандемичното разпространение на COVID-19 в началото на пролетта, прекрои културния живот в страната. Сега, когато привидно всичко е отминало, държавни и частни институции се мобилизират и полагат усилия да реализират скроените в края на миналата година творчески програми. Свидетели сме на голямото завръщане. Презареждането. И поне що се отнася до художествения живот, като че ли най-интензивно в този процес е увлечен екипът на Съюза на българските художници. Така само през септември в залите на институцията могат да бъдат видени цели 6 изложби.

На 1 септември в една от залите на ул. „Шипка“ 6 на СБХ се откри изложбата на Еслица Попова „ФЛУКС3“. Еслица Попова е родена през 1965 в Русе. Завършва живопис в Националната художествена академия в София, а после живее на Карибския остров Сен Мартен. Работи с различни жанрове и езици. Сега живее в село Нисово, каньона на река Русенски Лом. Рисува с моливи, масла и пастели, шие, реже хартии и прави скици на анимация. По думите на авторката новата ѝ изложба е „работа на застинала в Нисово мигрантка. Тя е резултат от ходенето ми в различни посоки по глобуса, минаването по мостове и пътища и сблъскването с огради. Портретите в изложбата са на хора, срещнати по пътя, видеата са размисли и спомени = фундамента на пътуването. Някои работи произлизат от срещи в литературата, други – от моята реалност.“ А всичко това е направен опит да бъде разказано със средствата на рисунки, обекти и видео, които могат да бъдат разгледани до 15 септември.

Два дена след това в галерия „Райко Алексиев“ при СБХ на ул. „Г. С. Раковски“ 125 се откри общата годишна изложба на Фестивала на съвременната българска керамика. В нея могат да бъдат видени многообразие от стилове и техники в творбите на около 30 български автори от различни поколения. За първи път пред българска публика се представят и 6 керамици от Румъния – Florentin Sirbu, George Farcasiu, Alfred Ipser, Dan Popovici, Horia Farcasin, Eusebio Spini. Акцент е поставен върху творчеството на двама изявени керамици – Здравко Манолов (1920 – 2010) и Коста Данев (1956). Изложбата може да бъде разгледана до 25 септември.

На 9 септември пък ще се открие ежегодната изложба, с която ще бъде селектирани шестима български художници за творчески престой в ателиетата на Сите де-з-ар в Париж през следващата година. Ден по-късно ще се открие изложбата „Откровения“ на един от най-изявените съвременни български художници, работещи в областта на графичния дизайн – Христо Алексиев. Тя е своеобразен жест към приятелите и почитателите на художника, с които авторът кани публиката да съпреживее неговия 70-и рожден ден. Сам Алексиев отбелязва: „Както казва един приятел, аз съм творец от две епохи. Основата на експозицията е художническият плакат, известен съм като рисуващ плакатист. В изложбата показвам превръщането на оригиналната рисунка в рекламен постер. Друг дял от изложбата са карикатурните портрети на български литературни творци, на световни филмови и попзвезди, на джаз икони. Има и серия пейзажи, натюрморти, еротични рисунки и картини, детски илюстрации и запазени марки.“ Изложбата ще бъде открита на 10 септември от 18 ч. на ул. „Шипка“ 6 от доц. д-р Ружа Маринска, Анелия Николаева и Антон Стайков.

На 15 септември ще се открие изложба живопис на Дона Неделчева, а точно на празника на столицата – 17 септември, ще бъде отворена за посетители и експозицията на Стоил Мирчев с негови живописни творби.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html