петък, 3 май 2024 г.

В навечерието на Съединението: Трите ключови кръстовища в столицата са отворени за движение

Този палатков лагер в Триъгълника на властта бе премахнат от властта в 4 ч. сутринта в събота. Снимка: интернет

 

Часове преди 6 септември – деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., София осъмна без блокади. Трите ключови кръстовища в София – на Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет и в т. нар. Триъгълник на властта, са отворени за движение, съобщи БНР.

Движението на Орлов мост беше блокирано за кратко и след това освободено, а новият палатков лагер на площад  „Независимост“, който бе направен по време на 58-ата вечер на протести, е бил премахнат в 4 часа през нощта по настояване на полицията.

Как се е стигнало до вдигането на блокадата в триъгълника на властта, разказа един от протестиращите пред БНР:

„Дойдоха седем буса жандармерия. Обградиха ни около 60 униформени, единият нареди до три минути да сме вдигнали палатките, за да не ги вдигат те. Ние, разбира се, доброволно започнахме да събираме палатките, прибрахме си ги. Събраха ни личните карти. Поисках полицая да се легитимира, но и той, както всеки един полицай, не се легитимира, предаде на трети човек личните ни карти, какво правиха с тях, не стана ясно. Полицаят ми обяснява, че  съм нарушавал закона за движение по пътищата и щял да ни пише актове за по 200 лева“.

Протестиращи се събират пред Софийския градски съд, където се очаква магистратите да решат дали да останат в ареста задържаните по време на демонстрацията на 2 септември, когато в късните часове  гражданският протест бе опорочен с провокации.

Снощната демонстрация премина под надслов „Нас не ни е страх“ и беше в подкрепа на верига за търговия с детски играчки, работата на която вчера беше проверена от 4 държавни агенции.

За десети септември протестиращите обявиха датата за второто „Велико народно въстание“ на площад „Независимост“.

Освен в София антиправителствени протести се проведоха снощи и в други градове на страната. Демонстрации се очакват и днес.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html