петък, 19 април 2024 г.

Деница Сачева: Омразата ескалира, хората не смеят да си кажат „добър ден”

 

„Не бих го определила като гражданска война. В момента нямаме ясна идеология на протестите. Това, което се случва, е форма на граждански протест, наречен велико народно въстание. Това, което ме тревожи, е ескалация на омразата. Хората дори вече не смеят да си кажат добър ден..“

Това заяви по бТВ социалният министър Деница Сачева.  Според нея ескалацията на напрежението ще се върне обратно като бумеранг върху организаторите. Но то ще бележи и политическото развитие на България. Лидерите, които не я спират, няма да могат да посадят нищо върху тази почва.

„Хора с пряк принос са Отровното трио, на второ място слагам президента, защото той е овластен с власт, с политически възможности. Той в момента не търси диалог. Включително ярката демонстрация на охраната на президента – да се появят с тениски с надписа „Мутри вън“. Подобно нещо не се е случвало в българската история“, каза още Сачева.  Да претендираш, че искаш да възстановиш върховенството на закона чрез улично правосъдие е най-малкото оксиморон, подчерта тя.

Сачева категорично отрече нелепата според нея версия на протестиращите, че правителството стои зад организирането на агресията по време на протестите от 2 септември. „Къде са доказателствата, че властта е режисирала безредиците от 2 септември? Защо му е на правителството да организира това? Каква е причината? Това са възмутителни спекулации. Нито един член на правителството и управляващата партия няма интерес и не е призовавал за кръв. От самото начало призоваваме за дискусии и дебати. Напротив, ние търпим изключително много негативи от създалата се ситуация, но правим всичко възможно за деескалация на напрежението“, бе категорична Сачева.

Тя  коментира и икономическата проверка в „Хиполенд“. По думите ѝ няма връзка между двете събития, а са взети мерки, за да не се чувства господин Колев (собственикът на веригата) притиснат.

Темата за върховенството на закона няма да бъде решена с улични протести, а чрез диалог между партиите. По тази тема е нужно национално съгласие. Всичките опити за улично правосъдие, да се очаква, че Брюксел или Вашингтон ще направят решителните крачки, само ще задълбочат проблема, каза още Сачева.

Дебатите по новата конституция са начинът, по който всеки да изрази своето мнение, добави тя.

Социалният министър каза, че „въпросът за оставка пред нас не стои, но всички варианти са възможни, защото ситуацията е много динамична“. Всички възможни варианти се обсъждат непрекъснато, включително и вариантът за експертно правителство, но ние трябва да се концентрираме върху важните теми – дебат за промени в конституцията, изборен кодекс, завърши Деница Сачева.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html