неделя, 5 май 2024 г.

Народното събрание свали председателя Росен Желязков

Росен Желязков
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Парламентът освободи председателя на Народното събрание Росен Желязков. Решението беше подкрепено от 129 народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, „против“ гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС, съобщи БТА.

Проектът на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание беше внесен и подписан вчера от народните представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и от „БСП за България“.

Основанието е системното неизпълнение на задълженията му като председател. Конкретните мотиви към предложението за решение са: нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса – Станимир Михайлов; системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание ; нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, се посочва в мотивите.

„Този акт не беше срещу човека Росен Желязков, а срещу председателя на Народното събрание Росен Желязков, който наруши системно, не веднъж, правилата на това Народно събрание. По съжаление една единствена причина – когато изпълняваше повелята на г-н Пеевски и г-н Борисов, които неведнъж му подвикваха от първия ред“.

Така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков коментира свалянето на шефа на парламента Росен Желязков.

„Това, което искаме да кажем чисто политически, много ясно съобщение: г-н Пеевски и г-н Борисов не притежават тази държава и, ако иска ГЕРБ да има евроатлантическа посока, те тази дума я повтарят отново и отново, ще трябва да се отърват от зависимостта си от Пеевски, а правилата и институциите, които трябва да работят в българската държава, трябва да не бъдат подвластни на нито един човек“, каза още Петков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html