понеделник, 27 май 2024 г.

Откриха признаци на живот под развалините в Бейрут

 

Чилийските спасителни екипи в Бейрут търсят признаци на живот под развалините, след като машина засече шум, съобщава Си Ен Ен.

Продължаващото издирване се провежда на място след експлозията на пристанището в Бейрут на 4 август, при която загинаха най-малко 190 души, около 6000 бяха ранени и около 300 000 души останаха без дом. Щетите от експлозията са най-малко 15 милиарда долара.

Спасителните екипи в Бейрут са открили движения под развалините в района на Мар Михаел в четвъртък, 30 дни след експлозия, която разтърси града.

Екипите са помолили жителите да пазят тишина на мястото на инцидента, за да определят източника на движението.

Това се случва след като спасително куче от чилийски спасителен екип даде знаци, че човек може все още да е жив под развалините.

Термичните изображения показват две тела – малко тяло, сгушено до по-голямо тяло, и е регистриран дихателен цикъл от 18 вдишвания в минута на устройството, каза пред Си Ен Ен Еди Битар, работник от местна неправителствена организация , който работи с чилийския екип,.

Това са 18 вдишвания в минута. Има малък шанс човекът да е все още жив, каза Битар.

Търсещо куче с чилийския екип е реагирало на мястото, докато са минавали покрай сградата, което е предизвикало издирването, каза той.

Франсиско Лерманда от чилийската неправителствена организация за търсене и спасяване „Топос Чили“ в Бейрут каза, че спасителният екип копае тунели за достъп до място, където може да бъде тяло или оцелял, под развалините на 4-те от август.

Лерманда каза, че копаят 3 тунела, от едната страна, отгоре и отзад, за да се опитат да получат достъп до мястото. Разстоянието от върха е 2,4 метра и 1,8 метра отстрани, каза той пред CNN.

Той каза, че след като изкопал 1 метър, кучето Флаш, което предупредило спасителните екипи за отломките, предупредило екипажите отново. Лерманда каза, че макар това да не означава непременно, че човек е жив под развалините, те ще се държат така, докато не успеят да потвърдят или отхвърлят.

Лерманда добави, че бетонът е здрав и материалът е толкова дебел, че е много щателна задача и че те не могат да използват никакви машини, за да не рискуват живота на евентуално оцелял.

Той каза, че не знае колко време ще им отнеме да стигнат до мястото, но няма да спрат, докато не стигнат там. Лерманда добави, че най-дълго е виждал човек да оцелява под развалините в Хаити, където затрупан е бил спасен жив след 28 дни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html