неделя, 28 април 2024 г.

Иванка Тръмп се включи в преговорите Сърбия-Косово

 

Вучич (вляво) и Хоти. Снимка Труд

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Авдулах Хоти постигнаха „реален напредък“ на преговорите си във Вашингтон, заяви помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О`Брайън, цитиран от АФП. Срещата им се провежда в Белия дом, с посредничеството на администрацията на президента Доналд Тръмп, предаде АФП.

Двете страни продължават да са в обтегнати отношения след войната от преди две десетилетия, при която загинаха 13 000 души. Косово, която след войната обяви независимост, и получи международна подкрепа, иска и Сърбия да я признае за отделна независима държава.

О`Брайън съобщи, че в петък преговорите продължават. Той отбеляза също, че икономическата нормализация означава работа за младите.

По-рано сръбският президент Вучич каза по телевизия ТВ Пинк от Вашингтон, че сръбската делегация е отказала да признае независимостта на Косово по време на преговорите в столицата на САЩ, припомня БТА.

Вучич съобщи, че по време на преговорите са били обсъждани икономически въпроси, инфраструктурни проекти, свързващи Белград и Прищина, кредити чрез агенцията за развитие и откриване на бюро на американския Фонд за развитие в Белград. Обсъдено е било и включването на Прищина в Балканския икономически съюз, т. нар. Малък Шенген.

Освен че е любимата дъщеря на президента, Иванка е и съветник на Доналд Тръмп. Снимка Интернет

Вучич информира също, че във втория кръг от преговорите се е включила и Иванка Тръмп в качеството си на съветник на американския президент.

В четвъртък вечер белградският в. „Вечерне новости“ публикува текста на документа, предложен на сръбската делегация на преговорите във Вашингтон. В него се казва, че Сърбия и Косово се задължават „взаимно да се признаят“, да защитават етническите малцинства и реституцията на имущество.

„Нашите очаквания от срещата са изключително позитивни“ – обяви Хоти пред косовска медия два дни преди срещата. Вярвам, че споразумението, което може да бъде постигнато по отношение икономическото ни сътрудничество, е една стъпка напред към нормализация в отношенията ни със Сърбия и е акт на взаимно признаване.

„Ние ще дадем най-доброто от себе си, за да постигнем компромис по важните икономически въпроси“ – обяви Вучич в изявление, разпространено в мрежата. „Ние искаме мир и стабилност. Искаме напредъка на Белград, Прищина и на целия регион“ – допълни Вучич.

Ако между двете страни бъде постигнато споразумение за нормализиране на двустранните отношения, това би било напредък по пътя им към членство в Европейския съюз.

Анализатори коментират, че преди президентските избори през ноември администрацията на Тръмп се опитва да постигне втори голям дипломатически успех, след като наскоро успя да договори сделка за установяване на отношения между Израел и Обединените арабски емирства.

С приключването на първия мандат на президента Доналд Тръмп срещата в Белия дом тази седмица с Косово може да се окаже най-добрият шанс на Сърбия де си гарантира преднина в решаването на спора.

 

След като успя да договори сделка за установяване на отношения между Израел и Обединените арабски емирства, администрацията на Тръмп сега се опитва да отбележи нова победа преди изборите през ноември. В четвъртък сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Авдулах Хоти трябва да посетят Вашингтон за нови разговори, посочва Bloomberg в свой материал.

Белград се надява, че Тръмп – който се опитва да промени американската политика в региона от тази по времето на Клинтън, когато НАТО бомбардира Югославия – ще може да окаже повече натиск за договаряне на изгодно споразумение. Въпреки че според американския представител за Сърбия и Косово Ричард Гренел среща  в четвъртък е посветена на икономическите отношения, в балканските държави се надяват, че и Тръмп ще се включи.

„Този президент е по-предразположен спрямо Сърбия от който и да е било предишен президент на САЩ“, заяви Вучич пред репортери миналата седмица. „Все още не знаем какъв ще бъде дневният ред, освен че трябва да говорим за икономика. Но възможността г-н Тръмп да присъства сигнализира, че може да има и други идеи“, каза той.

Въпреки надеждите шансовете за пробив са малки, а инициативата на Вашингтон дразни Европейския съюз, който е медиатор на преговорите между балканските съседи от години. Според ЕС намерението на САЩ е да се постигне бърза дипломатическа победа, а не реално да бъде решен конфликтът. Предходна среща между Прищина и Белград бе отложена, след като косовският президент Хашим Тачи бе обвинен във военни престъпления, включително смъртта на близо 100 души.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html