понеделник, 29 април 2024 г.

Чернокожа активистка в САЩ се оказа бяла еврейка

Джесика Крюг. Снимка: Duke University Press

Видна чернокожа активистка за правата на малцинствата в САЩ се оказа, че е бяла еврейка.

Скандалът в Америка избухна, след като стана ясно, че Джесика Крюг – преподавател в университета „Джордж Вашингтон“ – от години насам лъже, че е чернокожа, съобщава Би Би Си.

Работата на Крюг се фокусира върху Африка и африканската диаспора. Самата тя пише в книгите си и говори в медийните си изяви от гледната точка на преследвана и онеправдана чернокожа жена.

„Аз изградих живота си върху груба анти-черна лъжа. Лъгах с всеки дъх, който поемах“, пише тя. Крюг признава, че през годините е твърдяла, че прадедите ѝ идват от Северна Африка. След това от американски чернокожи. После от чернокожи от Бронкс.

Преподавателката се признава за напълно виновна, че е подвеждала хиляди души години наред. Тя обаче твърди, че е лъгала, защото е психично болна.

„Държанието ми е квинтесенцията на насилието, ограбването и културното присвояване, които понасят чернокожите от ръцете на белите. Черната идентичност и култура страдат заради нас“, коментира тя.

Сценаристът Хари Зияд твърди, че признанието на Крюг е театър. Тя не е почувствала внезапна вина, ами е била разкрита, че е бяла еврейка. Затова е решила да действа превантивно.

„Джес Крюге някого, когото наричах приятел до тази сутрин. Тогава тя ми се обади и призна всичко. Но не го направи безкористно, не“, написа Зияд в Туитър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html