16.8 C
София
сряда, 31 май 2023 г.

Илиана Йотова на Петрова нива: Три думи – свобода, обединение и независимост, родиха българската нация

 

Снимка: Пресцентър на Президентството

„117 години по-късно Петрова нива продължава разказа за величието на българския дух, за свещения български национален идеал, чиято биография е написана със свидна кръв и саможертва, но и с много сила, несломима воля и героизъм. Върху тази изстрадала земя със златни букви завинаги ще останат записани три думи – свобода, обединение, независимост. Думи, които родиха българската нация.“

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред множеството хора, които се включиха в традиционното поклонение пред героите и невинните жертви на Илинденско-Преображенското въстание.

Вицепрезидентът заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е продължение на делото на българските възрожденци. „Без миг колебание, рамо до рамо с братята си от Македония, преображенци се хвърлиха в огъня като априлците, тръгнаха на неравна, но решителна борба срещу неправдата – някой друг да чертае съдбините ни, срещу териториалните кроежи и интересите на Великите сили“, посочи Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента за тогавашните Велики сили статуквото на Балканите е било по-важно от страданията, от робските неволи и безчинствата, от поруганите домове и потъпканата свобода. „Срещу „болната империя“ се изправяха обикновените българи, тук от българската земя, от Мизия, Тракия и Македония, за да защитят чест, да бъдат един род и една родина“, подчерта Илияна Йотова.

Опитите за делене на героите на Илинденско-Преображенското въстание и за пренаписване на историята вицепрезидентът определи като кражба на памет, оскверняване на саможертвата, предателство към миналото. „Илинденско-Преображенското въстание изгради българската ни идентичност, формира самосъзнание и български дух. Няма място нито за премълчаване, нито за свенливо споменаване“, посочи Илияна Йотова.

Тя подчерта, че от началото на мандата с президента Радев всяка година участват в честванията на Петрова нива. „Правим го, защото сме убедени в каузата на тракийците, от преклонение към историята и от дълг към бъдещето“, посочи вицепрезидентът. „Ще продължаваме да настояваме за справедливост за тракийските бежанци, въпреки че през последните години българското правителство изостави въпроса, явно за него е политически некоректен“, заяви Илияна Йотова.

 

Йотова благодари на Съюза на тракийските дружества в България, на община Малко Търново и на всички потомци на тракийци, които пазят жив спомена и предават на поколенията трагичния, но славен разказ за героичната и кървава 1903 г. „Винаги съм се прекланяла пред силата на тракийците. Заветното „Прощаваме, но не забравяме“ тече в нашата кръв, това е българският дух. За миналото прошка може да има, но за бъдещето, което ще изградим за децата ни – не“, изтъкна Илияна Йотова.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html