петък, 29 март 2024 г.

Военен преврат в Мали, готвят се нови избори

Войници в Мали. Снимка: Би Би Си

Военен преврат в Мали бе извършен вчера, предава Би Би Си. Президентът Ибрахим Бубакар Кейт и премиерът Бубу Сисе са арестувани от армията.

Малко след това те подадоха оставки, като сигурността им беше гарантирана от генералите, взели властта.

Те обещават провеждането на нови и справедливи избори възможно най-скоро. От месеци наред в столицата Бамако хиляди души протестират срещу властта. Те я обвиняват в корупция и некомпетентност.

Опозицията се обедини в “Движение 5 юни – Обединение на патриотичните сили”, което е водено от обучения в Саудитска Арабия религиозен лидер Махмуд Дико.

През последните години в страната нападенията на ислямисти зачестиха. Атаките на “Ислямска държава в Западна Африка” и “Ислямска държава в Голяма Сахара” са проблем за целия регион, където редица държави се борят с терористите.

Франция, която е основната чуждестранна действаща сила в региона, не подкрепи метежа. ООН и Германия също изразиха критики към действията на армията. Икономическата общност на западноафриканските държави изключи Мали и въведи тежки икономически, транспортни и финансови санкции спрямо Бамако.

Това е вторият военен преврат в Мали. През 2012 г. армията отново пое властта след протести. Тогава това даде шанс на джихадистите да се възползват от ситуацията и превзеха обширни части от северната част на страната. Наложи се Франция да се намеси военно, за да се справи с положението.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html