петък, 26 април 2024 г.

Последователите на Петър Дънов се събират на Рилските езера

Последователите на Петър Дънов се събират днес на своя традиционен събор в планината Рила, предаде „Дарик“.

На място са изпратени множество полицаи, които да следят за спазването на безопасността. Бялото братство посреща изгрева на слънцето на Молитвения хълм на всеки 19 август. Това слага началото на тяхната Лятна нова година

Там то изпълнява своя танц „Паневритмия“, превърнал се в притегателно събитие и за много туристи. Традиционно той се изпълнява до езерото Бъбрека.

Според дъновистите, изгревът на този ден има магически способности. Те зареждат със здраве и добра енергия за цялата година хората, които посрещнат лъчите.

По време на танца, който продължава около два часа, последователите на Петър Дънов са облечени в бяло.

Петър Константинов Дънов, наричан Учителя или Беинсá Дунó, е български философ, основател на религиозно-философското учение Всемирно бяло братство.  То се самоопределя като езотерично християнство и окултизъм.

Учението е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му са наричани дъновисти. Самият Дънов не одобрява наименованието дъновисти, а последователите му се самонаричат ученици на Всемирното бяло братство

Дънов говори преди всичко за божествената същност и изява на Христовото същество. Той най-общо казано определя Христос като Божествено космично същество, идващо от централното слънце на нашата Галактична система, което слънце Дънов нарича с името Алфиола.

Според него, Христос е колективен Дух, сбор от всички Синове Божии. Той утвърждава максимата: „Христос е Глава на Великото Всемирно Братство“, като изтъква, че Христос е един и неделим, и представлява в макрокосмичен и психологичен план най-пълната изява на Любовта като принцип в Битието.

Под термина Велико Всемирно Братство Дънов разбира организъм, съставен от еволюиралите човешки души и девет ангелски йерархии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html