петък, 26 април 2024 г.

Минск и Москва готови за инвазия от НАТО

Руските наемници, задържани в Беларус
Руски наемници. Снимка: ssu.gov.ua/The Moscow Times

Минск и Москва се опасяват от евентуална инвазия от НАТО в Беларус, става ясно от ТАСС.

Президентът Лукашенко е наредил на войските и пограничната полиция да засилят охраната по границата, за да не влязат в страната чужди войници и оръжия.

Вчера той нареди на армията да се разположи по западната граница на страната. Президентът беше преизбран на 9 август с близо 80% от гласовете. Вотът обаче се смята за манипулиран от голяма част от световната общност, а и не само. В Минск дни наред десетки хиляди са по улиците в знак на протест срещу случващото се.

На този фон Лукашенко опитва да убеди гражданите си, че Беларус е заплашен от инвазия от НАТО. Преди дни той и Путин се разбраха Русия да окаже военна помощ в случай на намеса на чужди сили в Беларус.

Лукашенко е наредил и спирането на финансови потоци от чужбина, които биха могли да се използват за подпомагане на протести срещу правителството. Той определи демонстрантите в използване на насилие и провокации.

По-рано днес ЕП призова за незабавно въвеждане на санкции срещу Беларус. Причината е насилието и издевателствата от страна на властите срещу протестиращите.

Санкциите могат да включват замразяване на активите на хора от администрацията, които са отговорни за потъпкването на правата на човека.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html