сряда, 8 май 2024 г.

Кралицата майка, която Хитлер нарича „най-опасната жена в Европа“

Днес се навършват 120 години от рождението на Елизабет Боуз-Лайън, кралица на Обединеното кралство и доминионите от коронясването на съпруга си Джордж VI през 1936 г. до смъртта му през 1952 г., след което тя е известна като кралица Елизабет, кралицата майка, за да избегне объркване с дъщеря й кралица Елизабет II. Тя беше последната императрица на Индия. Хитлер я нарича „най-опасната жена в Европа“.

Елизабет Боуз-Лайън е родена на 4 август 1900 г. Тя е четвърта поред дъщеря и девето от общо десет деца в семейството на шотландския аристократ Клод Джордж Боуз-Лайън.

На 26 април 1923 г. се омъжва за по-малкия син на крал Джордж V Джордж Албърт, тогава херцог на Йорк, и става херцогиня на Йорк. През 1936 г. съпругът ѝ става крал с името Джордж VI, след като неговият по-голям брат крал Едуард VIII абдикира, за да се ожени за американката Уолис Симпсън. Коронацията на Джордж VI и Елизабет като крал и кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия се провежда на 12 май 1937 г. Двамата имат две дъщери – Елизабет, която наследява трона като кралица Елизабет II, и принцеса Маргарет. Елизабет Боуз-Лайън придружава съпруга си на дипломатически посещения  във Франция и Северна Америка преди началото на Втората световна война

По време на Втората световна война кралят и кралицата стават символи на борбата срещу фашизма. Елизабет публично отказва да напусне Лондон или да изпрати децата в Канада, дори по времето,  когато Великобритания е подложена на непрекъснати бомбардировки от нацистите. Въпреки че била посъветвана за това от кабинета, кралицата заявява: „Децата няма да заминат без мен. Няма да напусна краля. И кралят никога няма да си тръгне“.

Елизабет посещава военни поделения, болници, фабрики и райони на Великобритания, които са бомбардирани от германските Luftwaffe, по-специално Ийст Енд, близо до доковете на Лондон.

Въпреки че кралят и кралицата прекарват работния си ден в Бъкингамския дворец, от съображения за сигурност те прекарват нощите в замъка Уиндзор на около 20 мили (32 км) западно от централен Лондон с принцесите Елизабет и Маргарет. Голяма част от служителите на двореца са постъпили в армията и повечето стаи са затворени, а прозорците са  изпочупени от взривовете на бомбите. Кралицата се научава да стреля с револвери поради опасения от предстоящо нашествие на германците на Острова.

Адолф Хитлер я е нарекъл „най-опасната жена в Европа“.  По време на Втората световна война нейният несломим дух дава морална подкрепа на британския народ.

След войната здравето на Джордж VI, който бил страстен пушач, се влошава и той умира през 1952 г. След смъртта му по-голямата дъщеря, 25-годишната Елизабет, става новата кралица, а официалното обръщение към Елизабет Боуз-Лайън, която остава вдовица на 51 години, е „кралица Елизабет, кралицата майка“, за да се избегне объркване с дъщеря ѝ кралица Елизабет II. След смъртта на съпруга си тя се оттегля в Шотландия, но след среща с министър-председателя Уинстън Чърчил кралицата майка слага край на самоизолацията си и се връща към публичните си задължения. А след смъртта на майката на Джордж VI кралица Мери през 1953 г. в продължение на почти половин век Елизабет е най-старшият член на британското кралско семейство. Тя прави околосветско пътешествие с кралската яхта „Британия“, редовно посещава Франция, а между 1963 и 1992 година 22 пъти посещава страни от Европа. През 1975 г. е в Иран по покана на шаха Мохамед Реза Пахлави.

Кралицата майка печели популярност с благотворителните си прояви. Тя става почетен гражданин на Волгоград заради мащабната си благотворителна дейност за неговите жители по време и след обсадата на Сталинград от германските войски.

В по-късните си години тя е неизменно сред най-популярните членове на британското кралско семейство, дори когато други от него се ползваха с доста ниско ниво на обществено одобрение. По най-тържествен начин, с военни паради, са отбелязани нейната 90-годишнина и навършването на 100 години. Кралицата майка продължи активния си обществен живот само до няколко месеца преди смъртта си

Елизабет Боуз-Лайън умира на 30 март 2002 г. на 101 години и 238 дни, седем седмици след смъртта на по-малката си дъщеря, принцеса Маргарет. На погребението ѝ присъстват близо милион и половина души, които изпълват 37-километровото разстояние от Лондон до параклиса Сейнт Джордж’с Чепъл в Уиндзор, където е положена до съпруга си Джордж VI.

 

Текстове под снимките

  1. Портрет на кралицата майка от Ричард Стоун през 1986 г. Снимки Уикипедия

2. 19 май 1944 г. Кралицата и принцеса Елизабет разговарят с парашутисти в навечерието на десанта през Ламанша на 5 юни 1944 г.

3. Бронзовата статуя на кралицата майка, над нея е монументът на съпруга й крал Джордж VI

4. Погребението на кралицата майка

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html