събота, 4 май 2024 г.

Разследват Хуан Карлос I за корупция за $100 млн., той напуска Испания

Испанският крал Хуан Карлос I напусна страната след гигантски корупционен скандал, съобщава Би Би Си.

82-годишният монарх вероятно е в Доминиканската република, предполагат медии. Швейцарското и испанското правосъдие разследват бившия монарх за сто милиона долара, които тайно са му били изплатени от Саудитска Арабия.

Карлос, който абдикира през 2014 г., обясни, че напуска страната, за да улесни задачата на сина си Фелипе, който го наследи на трона.

Решението си кралят обяви в писмо:

„Ръководен от убеждението да служи най-добре на испанците, на техните институции и на Вас като крал, ви информирам за моето обмислено решение да се оттегля в този момент извън Испания“.

В началото на юни Върховният съд на Испания обяви, че започва разследване, за да установи дали Хуан Карлос носи наказателна отговорност за предполагаема корупция, когато Саудитска Арабия е поверила на испански консорциум изграждането на високоскоростен влак в Мека.

Испанското правосъдие разследва тези факти от 2018 г., но поради имунитета на 82-годишния бивш крал само Върховният съд може да му потърси отговорност, и то за действия след неговата абдикация. „Това е решение, което вземам с дълбока болка, но с голямо спокойствие“, продължава в писмото си Хуан Карлос.

„Преди една година изразих волята и желанието си да изоставя институционалните си действия“, припомня той и твърди, че винаги е искал най-доброто за Испания и короната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html