понеделник, 26 февруари 2024 г.

ЕС отваря врата към колективния дълг

Веселин ЖЕЛЕВ
Няколко думи за сделката в Брюксел. Това е безпрецедентен бюджет и спасителен план. Най-важното в него обаче не е размерът, макар той безспорно да има значение. Не е и безспорно значимото, макар и компромисно, обвързване на еврофинансирането с върховенството на закона, реформите и климатичните цели.
Най-важното, поне за мене, е че ЕС отваря врата към колективния (мютюализирания) европейски дълг. Това може да има многостранни и дълбоки последици. Общата валута и общият дълг правят все по-невъзможни различията в управленията на икономиките. Ще се засилва натискът за намаляването им. България трябва да се готви да брани ниския си плосък данък и да е готова все пак един ден да се раздели с него.
„Спестовната четворка“, която в един момент стана почти петица, особено Холандия, не са „лошите хора“ в Европейския съвет. Със сигурност те изиграха ролята на лошите ченгета и позволиха на Ангела Меркел да бъде доброто, т.е. хем да бъде щедра, на висотата на момента и да покаже лидерство, хем това да не струва твърде скъпо на германския данъкоплатец. Обикновено, когато някоя средно голяма, калвинистки праведна страна като Холандия, се запъне като магаре на мост, зад гърба ѝ се крият по-големи европейски сили, на които не им отива такова поведение. Същия етюд разиграват на България и Румъния с Шенген от 2011 г. насам.
Както прогнозирах миналия юни, далече преди коронавируса, договарянето на европейския бюджет за 2021-2027 г. се оказа много по-трудно и отне повече време отколкото сформирането на Комисията на Урсула фон дер Лайен. Повтарянето на тези трудни съвети и натрупването на важни нерешени въпроси (например миграцията и убежището) напомнят, че начинът, по който ЕС взема решенията си е анахроничен. Изискванията за единодушие от една страна гарантират жизненоважни национални интереси, но от друга правят съюза опасно тромав и неповратлив в бързо променящия се (за съжаление – не към добро) свят, принуждават го да се движи със скоростта на най-бавните си членки.
Това един ден може да се окаже фатално за ЕС, както едно време – за динозаврите.
(коментарът е от фейсбук профила на Веселин Желев)

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html