петък, 17 май 2024 г.

Финансовата комисия реши: Забраняват рекламата на хазарт под всякаква форма

Забранява се рекламата на хазарт под всякаква форма във всички видове медии – телевизия, радио, печатни издания, сайтове. Единственото изключение е за игрите на държавното предприятие „Български спортен тотализатор“. Тотото бе пощадено, защото то задължително разпределя печалбата си за спорт и култура, за разлика от частните букмейкъри, които харчат приходите по свое усмотрение. Това реши във вторник Комисията по бюджет и финанси в НС като одобри промените в Закона за хазарта на второ четене. Те бяха внесени от Теменужка Петкова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС) миналата седмица.

Това означава, че на книга законопроектът на ГЕРБ и ДПС ще мине и в пленарна зала. Но много медии, хазартни оператори и спортни клубове реагираха с остри становища против забраната. Половината отбори във футбола, волейбола и баскетбола буквално са застрашени от фалит!

В свои становища от „Българска радиокомпания“, „Нова Броудкастинг груп“, „Нет Инфо ЕАД“, „Спортал“, „БТВ Медия груп“, като всички те се обединяват около тезата, че промените застрашават икономическата стабилност на медиите. Смята се, че така се удря и по независимостта им, тъй като губят финансов ресурс и ще станат по-уязвими за мераците на политици и олигарси. Искат и обществено обсъждане.

Ако мярката мине, българският зрител може да остане без любимите си първенства по футбол по телевизията. Именно приходите от „букита“ са най-сериозното перо за телевизиите, които излъчват Висшата лига на Англия, българския футбол, Шампионската лига и всички останали първенства. Оставени без реклама от хазарта, те няма откъде да компенсират дупката в бюджета, тъй като плащат милиони за тв права. Опитни спецове в бранша коментираха, че единственият вариант е да вдигнат таксите, но със сигурност това ще доведе до масов отлив на абонати.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html