петък, 19 април 2024 г.

На извънредно заседание НС обявява мандата на Габриел за неуспешен

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

На извънредно заседание днес парламентът ще гласува мандатът за съставяне на правителство с кандидат за министър-председател Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен, съобщи БНР.

Очаква се от ПП-ДБ да обявят предложението си към ГЕРБ-СДС да предложат „взаимноприемлив“ кандидат за премиер с техния втори проучвателен мандат. Заявлението на Мария Габриел, че се оттегля от изпълнение на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, беше внесенo в деловодството на НС в понеделник, в 9:09 ч.

Три часа по-късно председателят на парламента Росен Желязков насрочи извънредното заседание с една-единствена точка – проект на решение мандатът да бъде обявен за неуспешен. Гласуването е необходимо, за да се отпуши процедурата по връчване на следващия от страна на държавния глава. Той трябва да отиде при втората по численост парламентарна група ПП-ДБ. Очаква се днес оттам да обявят решението на депутатите и ръководните органи на партиите в обединението – да се направи опит мандатът да бъде изпълнен.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков ще се обърне към досегашните си партньори в управлението в ГЕРБ-СДС – те да предложат взаимноприемлив премиер. Ако от ГЕРБ-СДС не изявят желание да подновят преговорите, вторият мандат ще бъде върнат предсрочно. Ако все пак се стигне до предсрочни парламентарни избори, от ПП-ДБ предпочитат те да се проведат заедно с европейските.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html