събота, 27 април 2024 г.

Блинкън предупреди Израел за неодобрението на САЩ на офанзивата в Рафах

Антъни Блинкън
Снимка: ФЕЙСБУК

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна днес с израелския министър на отбраната Йоав Галант и го предупреди за рисковете от офанзива в Рафах, като повтори, че САЩ се противопоставят на подобна операция, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

Блинкън е „потвърдил подкрепата на САЩ за осигуряване на разгрома на „Хамас“, включително в Рафах, но отново се е противопоставил на голяма сухопътна операция в Рафах“, се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър. Американският държавен секретар е „подчертал съществуването на алтернативи на пълномащабна сухопътна инвазия, които биха гарантирали по-добре сигурността на Израел и биха защитили палестинските мирни граждани“, допълни говорителят.

Срещата между Блинкън и Галант се състоя днес във Вашингтон, след като вчера Израел отмени посещение на делегация от високопоставени представители в американската столица.

Решението за отмяната на това посещение беше взето в отговор на американското въздържане по време на вчерашното гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, призоваваща за „незабавно прекратяване на огъня“ в Газа – формулировка, на която САЩ досега налагаха вето, посочва АФП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html