петък, 17 май 2024 г.

Традиционният водосвет за Богоявление отслужват пред Паметника на незнайния войн

В ритуала тази година са включени знамената-светини на българската армия.
Снимка: МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна църква ще отслужат тазгодишния водосвет. На ритуала в София ще бъде президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни, депутати. В ритуала тази година са включени знамената-светини, сред които на Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк. Както и бойните знамена на гвардейската част, военната академия в София, знамената на поделенията в Божурище, Горна Малина, Мусачево, Враждебна и на представителните знамена на видовете въоръжени сили.

Традицията на водосвета датира от 917 година, когато е извършен от войските на Симеон преди сражението и битката при Ахелой. След известни прекъсвания, е възстановен, за се покаже единението на армията, църква и държавата.

По традиция и тази година кръстът на Богоявление в София ще бъде хвърлен във водите на езерото в ж.к. „Дружба – 1“. Събитието ще се проведе на понтона при амфитеатъра в парка от 13.00 ч. Преди Великия богоявленски водосвет ще тръгне литийното шествие от храм „Св. Преп. Наум Охридски“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html