събота, 4 май 2024 г.

Американският Върховен ще решава дали Тръмп може да е кандидат за президент

Доналд Тръмп
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Американският Върховен съд обяви, че ще разгледа казуса за това дали бившият президент Доналд Тръмп може отново да се кандидатира за държавен глава, предаде Би Би Си. Делото е насрочено за 8 февруари, допълва Си Ен Ен.

Върховните съдии са решили да разгледат обжалването на Тръмп срещу решението на върховния съд на Колорадо, който дисквалифицира бившия президент от изборите в щата заради действията на Тръмп по време на нападението срещу Капитолия и последвалите безредици през 2021 г.

Миналата седмица щатът Мейн също извади Тръмп от бюлетините за предварителните избори в щата, като причината отново беше свързана с поведението на бившия държавен глава при щурма преди две години.

Вчера пред съдия главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс обяви, че Доналд Тръмп и неговата компания трябва да бъдат осъдени да платят 370 млн. долара, в сравнение с досегашния иск за 250 млн. долара, за надуване на стойността на активите му във финансови документи за повече от десетилетие. Увеличението от 120 милиона беше включено в кратка следсъдебна процедура от висшия служител на правоприлагащите органи на щата Летиция Джеймс, която съди Тръмп и Trump Organization за предполагаемата измама през 2022 г. Документът е предварителен преглед на заключителните аргументи на щата, които ще бъде представен на 11-ти януари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html