четвъртък, 16 май 2024 г.

57% по-евтин е природният газ сега отколкото през миналия януари

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

За януари Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ от 77,60 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Година по-рано – на 1 януари 2023 г., КЕВР утвърди цена на природния газ от 179,33 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това означава, че този период цената на синьото гориво се e понижила с 56,73%, съобщава БТА.

На 1 февруари миналата година енергийният регулатор утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 124,34 за MWh. Утвърдената цена беше с 31 на сто по-ниска от тази за януари. От регулатора обясниха, че основен фактор за това е намалението на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. Снижаването на борсовите котировки тогава даде възможност общественият доставчик виртуално да нагнети в хранилището в Чирен природен газ на значително по-ниски цени, което оптимизира ценовите равнища на съхраняваните количества.

На 1 март 2023 г. регулаторът утвърди цена на природния газ за март от 106,74 лева за MWh. Утвърдената цена бе с над 14% по-ниска от цената за февруари.

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Утвърдената цена бе с 8% по-ниска от тази за март.

На 1 май енергийният регулатор утвърди цена на природния газ от 77,55 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Утвърдената цена бе с 21% по-ниска от априлската. Основен фактор за това бе устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление, обясниха от регулатора.

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни от 65,82 лева за мегаватчас – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Тази цена бе с 15,20% по-ниска от тази за май.

На 1 юли КЕВР утвърди цена на природния газ за юли от 60,58 лева за MWh – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Тази цена бе с 8% по-ниска от юнската.

През август цената на природния газ стана 59,67 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Тя бе с 1,4% по-ниска цена спрямо тази от юли.

През септември обаче КЕВР утвърди с около 6% по-скъп природен газ спрямо август. Тогава цената стана 63,35 лева за мегаватчас.

За октомври цената се понижи с 4,6% в сравнение с предходния месец. На 1 октомври КЕВР утвърди цена от 60,41/MWh.

КЕВР утвърди цена на природния газ за ноември от 82,12 лв. за мегаватчас – с близо 36 на сто по-висока от октомврийската.

Синьото гориво обаче поскъпна с 6,5% през декември. Тогава Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лв./MWh (мегаватчас), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html