понеделник, 29 април 2024 г.

Израелският Върховен съд отмени закон от спорната съдебна реформа на Нетаняху

Бенямин Нетаняху
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Израелският Върховен съд отмени закон, около който се градеше цялата същина на спорната съдебна реформа, предложена от премиера Бенямин Нетаняху, пише „Гардиън“, цитиран от БТА.

Аргументирайки се с опасност от сериозно подкопаване на демократичните устои на Израел, вчера с минимално мнозинство от осем срещу седем гласа върховните съдии решиха да отхвърлят нормативния акт, който на практика щеше да ограничи собствените им правомощия, като ги лиши от правото да отменят решения на правителството, ако преценят, че те са необосновани.

Решението е удар по позициите на Нетаняху и може да хвърли Израел в политическа криза в момент, когато еврейската държава води война в Газа и е изправена пред заплахата напрежението около палестинския анклав да прерасне в регионален конфликт, отбелязва „Гардиън“.

Проектът за реформа доведе до продължителни масови протести, по време на които кабинетът на Нетаняху беше подложен на сериозен вътрешен и международен натиск. Споровете около предложените промени в съдебната система задълбочиха още повече и без това дълбоките религиозни, етнически и класови противоречия в Израел, внесоха разкол и хаос в армията и навредиха на израелската валута – шекела – и на отношенията със съюзниците, посочва „Гардиън“. Критично отношение към плана за реформа, когато избухнаха протестите и кризата около нея, изрази и президентът на САЩ Джо Байдън.

Решението за отхвърляне на закона, взето на историческо заседание, в което съдът за пръв път бе в пълния си 15-членен състав, може освен отново да разпали напрежението, което разтърси Израел през лятото, и да разедини сформираното след нападението на „Хамас“ от 7 октомври правителство на националното единство, допълва „Гардиън“.

Според анализатори, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, решението на Върховния съд идва в критичен момент за Нетаняху, защото то ще има значителни последици за следвоенния вътрешнополитически живот в Израел, включително по отношение на възможно разследване на провала на разузнаването да осуети атаката от 7 октомври, който нанесе тежки имиджови щети и на министър-председателя.

По-конкретно след вчерашното постановление съдилищата вече ще имат по-голям стимул да принудят правителството да създаде държавна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства около действията на службите около нападението на „Хамас“. Това е важно, защото само държавна комисия може да издаде предписания, които да имат реална и сериозна тежест, заявиха събеседниците на изданието.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html