неделя, 12 май 2024 г.

Почитаме големия чудотворец Св. Порфирий Кавсокаливит

Църквата отбелязва паметта на Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей и Преп. Порфирий Кавсокаливит.
Днес честваме паметта на Св. Порфирий Кавсокаливит. През 2013 г. църквата канонизира светеца в основания от стареца женски манастир „Преображение Господне“ в околностите на Атина, стареца Порфирий. Св. Порфирий е известен още приживе с много чудеса, които се случват по неговите молитви.
Той е роден през 1906 г. в малко гръцко село на Евбея с името Евангелос. Още на 13-14 годишна възраст се установява на Св. Гора. Само след няколко години, в резултат на усилен аскетичен труд и по особен Божествен промисъл, той е удостоен с многобройни благодатни дарове, които запазва през целия си живот. На 19 години е принуден да напусне Атон поради тежко заболяване и да се засели в манастир близо до родното си място.
На 20 години е ръкоположен за йеромонах, а на 32 години става архимандрит. В продължение на 30 години е ефимерий в централната Атинска поликлиника. След пенсионирането си построява женски манастир „Преображение Господне“ близо до Атина. Няколко месеца преди смъртта си се завръща на Света Гора, която със сърцето си не бил напускал никога. Почива в Господа на 2 декември 1991 г., предсказвайки смъртта си. Духовен отец и изповедник на хиляди православни християни от Гърция и целия свят. Господ прославил своя светия с много чудеса приживе и след успението му, които днес неговите духовни чеда записват и публикуват в много сборници.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html