понеделник, 29 април 2024 г.

Искат Балъков за шеф на БФС

Росен Генов, Борис Йорданов, за в. „Галерия“

Красимир Балъков е най-актуалното име за нов шеф на БФС, довери за „Галерия“ изключително сигурен източник.

Легендата на родния футбол е бил поканен да се кандидатира за поста от шеф на елитен тим. Доста клубни босове също са готови да го подкрепят на предстоящия конгрес. Форумът най-вероятно ще е в средата на март, след като Борислав Михайлов най-сетне се назландиса и подаде оставка. Бала поискал няколко дни, за да помисли. Като сериозен немски възпитаник, легендарният халф едва ли ще се хвърли в авантюрата, ако няма реални шансове да спечели.

Вероятно предстои совалка на Балъков и негови хора сред политическия елит. Не е тайна, че от години шефът на БФС се избира от ГЕРБ и ДПС. Схемата е проста – на конгреса решаващ глас имат клубовете от малките населени места, а повечето от тях са общински. Каквото каже кметът, това е!

А именно ГЕРБ и ДПС все още държат най-много общини в местната власт.

По наша информация бившият халф на „Етър“, „Спортинг“ и „Щутгарт“ се харесва и на Бойко Борисов, и на хората в ДПС. Балъчето е компромисна фигура, защото е интелигентен, сериозен, умерен и успя да се оварди от скандали през годините.

Твърде вероятно е Борисов и Пеевски да го подкрепят, макар и неофициално, тъй като го предпочитат пред останалите кандидати. Ако това се случи, постът му е в кърпа вързан. Досега президентския пост във футбола ни официално поискаха Димитър Бербатов и Христо Крушарски, съсобственик на „Локо“ (Пловдив). Силните хора в ГЕРБ и ДПС обаче изобщо не харесват Бербо, не го подкрепиха и на предния конгрес. Бербатов минава за близък до „посолството“ и е приятел с харвардците, така че логично ще търси помощ от тях.

Шансовете на бившия голмайстор рязко намаляват. Не го обичат и феновете, защото изостави националния отбор в пика на кариерата си. Иначе Бербо е харесван от аматьорските тимове. Кандидатурата на Крушарски е по-скоро за цвят, тъй като никой във футбола не приема сериозно ръсещия бисери бизнесмен от Говедарци.

Сред спряганите имена е и депутатът от ГЕРБ Красен Кралев. Бойко Борисов обаче предпочита да си го запази за спортен министър след ротацията, защото ресорното ведомство е бенефициент на милиони. А и Кралев е много политически обвързан, търси се известна личност от футболните среди. Всичко това е в полза на Балъков.

Самият Боби Михайлов тези дни изглежда като Тодор Живков на ноемврийския пленум. В парламента той се ошашави в коя зала да влезе, обърка вратите и нахлу при шефката на спортната комисия Небие Кабак от ДПС. 26-годишното девойче от Сърница се стресна и дори пусна декларация как Михайлов е нежелан и бил изгонен от кабинета.

За „сбогом“ пък Михайлов излъга, като каза, че никой не му бил искал оставката. Всъщност тя бе поискана от ЦСКА и „Дунав“ (Русе). Дори шефът на „Левски“ Наско Сираков му каза: Братле, подай си оставката, нека те запомнят с нещо добро“. Оставката му поискаха също хиляди протестиращи фенове. За кризата в БФС се изказа и журналистът Сашо Диков, който следи процесите от години. „В нашия футбол ще настъпи коренна промяна само тогава, когато Бойко Борисов бъде осъден за корупция“, каза Диков в ефира на бТВ. „Галерия“ потърси и Красимир Балъков за коментар, но до редакционното приключване на броя телефонът му бе изключен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html