събота, 11 май 2024 г.

Даян Шмит: България e страна с много жертви на вътрешен трафик на хора

Жертвите са най-вече млади жени и момичета.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

По-голямата част от жертвите на трафик, открити в Европейския съюз, са граждани на ЕС, които често стават жертви в собствената си страна. Такъв е случаят и в България, която е страна с много вътрешен трафик, т.е. няма преминаване на граница. Почти всички официално регистрирани жертви в България са български граждани. В същото време български граждани се експлоатират и в други страни от ЕС, предимно западноевропейски страни. Следователно България също е страна на произход. В други държави от ЕС по-голямата част от жертвите идват от държави извън ЕС – например Нигерия, Китай, Латинска Америка. Това каза вкоординаторът на Европейския съюз за борба с трафика на хора Даян Шмит, цитирана от БТА

В България, както и в ЕС като цяло, сексуалната експлоатация продължава да бъде основната форма на трафик – около 50%. Жертви на това ужасно престъпление са най-вече жени и момичета. През последните години се наблюдава увеличаване на трудовата експлоатация, което може да бъде свързано с по-доброто разкриване на тази форма на трафик и по-голямото участие на органите по труда. Други форми на експлоатация включват принудителна просия, принудителни бракове, незаконно осиновяване, принудителни престъпни дейности, в които участват малолетни и непълнолетни лица и възрастни в уязвимо положение. Сред тях също наблюдаваме увеличение, което трябва да бъде разглеждано сериозно, включително в нашите превантивни усилия.

Едно от основните предизвикателства е онлайн измерението. Социалните мрежи и други платформи стават все по-предпочитан метод за набиране и контрол на жертвите, както и за тяхната експлоатация.

Методът „любовник“ например, чрез който трафикантите се опитват да накарат жертвите си да се влюбят в тях, за да ги манипулират, се пренася все повече и повече онлайн. Освен това фалшиви обяви за работа привличат бъдещи жертви, които търсят работа и попадат в капана на експлоатацията. През октомври агенцията на ЕС Европол публикува насоки за това как да се избегнат тези два метода за вербуване онлайн.

Различните участници в борбата с трафика на хора трябва да пригодят към цифровото измерение начина си на работа по отношение на превенцията, разкриването на жертвите и разследванията. Това включва съответно обучение и повишен капацитет, както и подходящо законодателство. В бъдеще онлайн измерението също ще бъде взето предвид в по-голяма степен в законодателството на ЕС за борба с трафика на хора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html