четвъртък, 2 май 2024 г.

По-евтини кредити за санирани жилища

Дори за покупката на апартамент в старите обновени блокове от соца има шанс за по-изгодна ипотека.
Снимка: МРРБ

Васил ТАШЕВСКИ за в. „Галерия“

В изпълнение на европейска евродиректива някои от големите банки въвеждат и у нас екоизисквания за финансиране на покупката на имот с ипотека. Някои от тях вече отпускат по-лесно и по-евтини кредити за придобиването на жилища, отговарящи на най-съвременните стандарти за енергийна ефективност, научи „Галерия“.

Според Десислава Николова от специализиран сайт за финансови консултации банките стават все по-селективни към клиентите, искащи отпускането на ипотечен кредит. „Те обръщат все по-голямо внимание на обезпечението, което ще бъде ипотекирано срещу даването на жилищния заем. За санирани имоти, например, се предоставят по-изгодни условия по кредитите. Някои от големите банки у нас вече предлагат подобни кредитни продукти за финансиране на изграждането или покупката на такива имоти. За останалите купувачи, решили да придобиват недвижимости, които не отговарят на съвременните екологични изисквания, условията по ипотеките са съответно по-неизгодни. В случая става дума за изпълнението от страна на финансовите институции на европейските изисквания, свързани със зеления преход. На практика това означава цялостна промяна на начина на оценка на получателя на заема от страна на банковата система и всички трезори в България ще са длъжни да го направят“, поясни Николова.

По думите й, от края на третото тримесечие се наблюдава понижаване на темпа на ръст на обема отпуснати ипотеки, спрямо миналата година. „Според последната статистика на БНБ общата сума на отпуснатите жилищни кредити към септември е с 9% по-висока, спрямо деветмесечието на 2022 г. В предишни години ръстовете бяха по-големи, което означава наличие на забавяне на увеличението на обемите. Това илюстрира появата на по-голяма предпазливост от страна на хората към тегленето на ипотечни кредити. Тенденцията се потвърждава и от данните на Агенцията по вписванията, показваща спад на броя на сключените имотни сделки, вече трето тримесечие подред и съответно регистрациите им. Това е един от показателите за нивото на активност на жилищното кредитиране. Няколко са факторите, които карат хората да купуват по-малко имоти. Основната е общата несигурност в страната и основно инфлацията. Не бива да забравяме, че много хора се притесняват за работните си места. Не може потокът от негативни новини да не се отразяват на пазара на кредити. Кандидат-купувачите на жилища изчакват и много повече се колебаят“, пояснява Десислава Николова.

Кредитният консултант Тихомир Тошев обаче смята, че и отиващата си 2023 година е била много добра за ипотечното кредитиране в България. „За последните месеци няма промени на пазара на ипотеките. Всички показатели сочат покачване. Ще отчетем поредната рекордна година по отпуснатите ипотеки и потребителски заеми. Дори лекото покачване (от 0,1 до 0,3 процентни пункта) от началото на годината на лихвите не намали активността в търсенето на кредити. Очаквам общата сума на изтеглените заеми за 2023 г. да бъде с 20% по-голяма, отколкото през миналата. Средната сума на изтеглена ипотека в страната вече гони 190 000 лв., а за София е надхвърлила 260 000 лв. Броят на взетите заеми обаче в края на годината може да се окаже с около 1% по-малък. Най-активни в тегленето на ипотеки продължават да са хората на възраст между 30 и 40 години, където са и най-много купувачите на първо жилище. След тях се нарежда групата между 40 и 50 години, които имат вече имот, но купуват в друг по-престижен район. Все още повечето кредити – около 70% са за готови жилища, но има ръст и в покупките със заем на недовършени апартаменти, защото при тях отпускането на парите става едва след акт 14 на новостроящата се сграда“, поясни Тошев.

През миналата седмица президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард каза ,че нарастването на разходите за финансиране заемите на фона на по-високите лихвени проценти, както и много по-ниските обеми на кредитиране, ще оказват натиск върху уязвимите домакинства и фирми, което може да доведе до нарастване на необслужваните кредити.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html