събота, 11 май 2024 г.

Радослав Рибарски: Ако дерогацията бе отпаднала за три дни, цените щяха да скочат

„Ако дерогацията беше отпаднала за 3 дни, цените на горивата щяха да се повишат. Затова сега се предлага по-дълъг срок, който не бива да бъде пропиляван и „Лукойл“ трябва да се мобилизира. Ние от ПП – ДБ от самото начало заложихме месец март, за да минат зимните месеци, които затрудняват доставките на нефт“. Това заяви пред бТВ депутатът от „Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски.

Може да се обсъдят и компенсации за хората, ако има сериозно повишение на цените. Държавата вече е показала, че има такъв механизъм, каза още той.

В сряда ще излезем от задънената улица, ще отхвърлим вота на недоверие към правителството и ще започнем важните данъчни закони и бюджета на държавата, прогнозира Рибарски.

„Виждахме конкретни проблеми при отмяната на дерогацията, която е изключение от правилото. Това беше издействано от кабинета на Кирил Петков и беше едно от постиженията. Винаги сме искали плавен преход при дерогацията. Първоначално беше решено, че тя ще отпада плавно до октомври, този график е действащ. Но след доклади на Центъра за изследване на демокрацията и „Политико“ беше предложено още едно скъсяване на срока до март догодина“, заяви той.

Разгледахме докладите, те ясно показват рисковете. Нужен е период за организиране на дългосрочни доставки на суров нефт. След това технологично да се пренастрои рафинерията. Не можем да поставим на риск снабдяването с горива, а и цените им са много важни за хората, това винаги е водещо, мотивира се той.

За да не спре производството в рафинерията в Бургас, трябвало плавно да се преминава към неруски нефт. През  декември съотношението трябва да е 80 към 20, следващото тримесечие намаля и плавно стига до 50%. Преминаването под 50% руски нефт ще покаже дали рафинерията изцяло може да премине към неруски нефт, посочи Рибарски.

Ако се заложи март в графика, трябва ясно да се знае какво се прави по дни. Как всеки ден и под каква форма се гарантират дългосрочни доставки, какви ще са цените. Очакванията са, че ще има повишение на цените. Но това е пазар, който зависи от котировките на суровия нефт на борсите, коментира депутатът.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html