сряда, 1 май 2024 г.

Очаква се и Шумен да обяви бедствено положение

Очаква се и община Шумен да обяви бедствено положение заради лошото време. Това обяви пред Нова телевизия началникът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов.

„Нощта беше напрегната, екипите ни реагираха на над 317 сигнала, от които 227 свързани с метеорологичните условия. Има множество паднали дървета и образували се преспи. Затворени са пътища в Източна България. Токът е прекъснат в северната част на Шумен. Във Варна сме евакуирали 70 души, в Шумен 30. Те са били в колите си, достигнато е до тях и са изведени на безопасно място”, поясни Джартов. Той призова гражданите, особено в източната част на страната, по възможност да останат по домовете си. За момента няма реки, излезли от коритата си.

„Тестването на системата BG-DLERT върви добре. Цяла Северна България беше предупредена миналата седмица. Относно казуса с мъжа, който твърди, че е получил 100 съобщения, ще кажа, че това е единичен случай. Отправили сме запитване до господина да ни предостави снимки на екрана за съобщенията”, обясни главният комисар.

Очаква се системата да започне да се използва официално от началото на следващата година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html