неделя, 28 април 2024 г.

До края на 2024 г. всички лекарства ще са с електронна рецепта, обяви здравният министър

Проф. Христо Хинков

България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края на следващата година. Това пзаяви пред Нова телевизия здравният министър проф. Христо Хинков.

„Това ми е песимистичната оценка. Оптимистичната е, че до средата на следващата година ще можем да бъдем готови всички лекарства да се изписват чрез електронни рецепти”, поясни той.

„На среща с премиера и Българския лекарски съюз се разбрахме, че до април ще изчистим всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците”, обясни министърът на здравеопазването. По думите му България е на първо място по антибиотична резистентност в Европа и трябва да бъдат взети мерки.

Ще има нсе пак малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително. Говоря за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия“, каза още здравният министър.

„Задължителният имунизационен календар  се преценява много внимателно. Все пак мисля, че ваксините за варицела и хепатит трябва да станат задължителни. След Нова година ще обсъдим тази тема”, поясни Хинков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html