петък, 10 май 2024 г.

Денков за войните в Украйна и Близкия изток: На силата може да се отговори само със сила

Снимка: БНТ

На силата може да се отговори само със сила. Това заяви премиерът Николай Денков във връзка с конфликтите в Украйна и Израел по време на форум, посветен на модернизацията на отбраната, пише БНТ.

„Затова сме тук, за да определим каква е силата, за да не може никой да си помисли да прекрачи границите на ЕС и НАТО. Въпросът е кои са технологиите, които са ни нужни, но нама отговор. Ясно е обаче е, че трябва да продължим приоритетите проекти на армията. Ясно е, че забавихме кораби, самолети, бронирани машини, но какво още ни трябва, защото видяхме че дроновете, хибридните атаки, кибератаките са много добри. Има различни мнения и отговорът не е единен“.

С технологиите, които искаме да развиваме ще определим кой ще има предимство през следващите години да се чувства сигурен в тази среда, посочи премиерът.

„Ако има една хубава новина, е че вече никой не може да игнорира този проблем. Трябва да има последователност и съгласие за да има развитие. Това, което все още стои, е как да инвестираме в хората, които трябва да оживят тази техника. Как да ги подготвим? В зависимост от технологиите, трябва са подберем и хора, които да развият тези технологии. Дали ще е изкуствен интелект, дронове. От гледна точка на правителството това е приоритет на приоритетите, защита, ако няма национална сигурност, нищо друго няма значение“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html