понеделник, 11 декември 2023 г.

Денков: България не успя да намери своите Фалконе и Кьовеши, което ни се отрази


Снимка: БГНЕС

„За съжаление България не успя да намери своя Фалконе и своята Кьовеши, което дава отражение“. Това заяви премиерът Николай Денков на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията. На събитието е и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

„Един от стълбовете на цивилизацията е системата за правосъдие. Във всеки успешен преход има нужда от смели герои, които да изпълнят със съдържание структурите на правосъдието“, заяви премиерът Денков.

Той изтъкна, че все пак България е постигнала определен напредък по темата с върховенството на закона.

На събитието присъстват още министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на българския офис на европрокуратурата, избраният за кмет на София Васил Терзиев.

През последната година, под натиск отвън, с ясното осъзнаване, че повече не може така, България прави забележителни промени по отношение на законите, структурите, които трябва да се борят с корупцията, както и структурите, които трябва да ни направят съвременна и развита европейска държава. Ние все още търсим своите герои, които да поведат тези структури и да кажат: „Повече не може така!“. За това е много ценно, че отново Лаура Кьовеши е в България. Първо, за да ни вдъхнови за това, че трябва да продължаваме да работим в тази посока. Второ, за да сподели своя опит в това как може да бъдем много по-ефективни. Трето, да обсъдим отново, заедно с вицепремиера Габриел по-късно днес, какво може да направим, за да работим още по-ефективно, посочи Денков в своето изказване. 

Той увери, че напредъкът на България по отношение на промените в законодателството е съгласуван с най-високите европейски стандарти, информира БТА.

„Ние сме все още в средата на този процес, предстоят важни гласувания през следващите пет-шест седмици. Надявам се, че Народното събрание ще е на висотата, на която всички очакваме. Ако успеем, ще отидем в съвсем друга орбита на европейското си развитие. Правителството ще работи за това, посочи в заключение министър-председателят. 

По-късно Николай Денков предстои да се срещне с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, като в разговора ще участва също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. След края на срещата са предвидени изявления за представителите на медиите, за да бъдат обобщени резултатите от нея. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html