понеделник, 29 април 2024 г.

НС днес събра кворум още при първата регистрация

Снимка: БГНЕС

Парламентът събра кворум още при първата регистрация, съобщи БНР. Депутатите прекратиха пълномощията на народните представители Евгения Алексиева, Калин Калапанков, Петър Куленски, подали оставка, заради това, че са избрани за кметове. Народното събрание освободи и Славина Точева от ГЕРБ-СДС, която вчера депозира своята оставка, както и Деян Николов от „Възраждане“, избран за общински съветник в София, Валери Сираков от „Възраждане“- избран за общински съветник от Видин.

В програмата са включени и предложенията на парламентарните групи на „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ по чл.48 ал. 8 на правилника за работа на Народното събрание, според който всяка първа сряда внесените на това основание предложения се разглеждат по същество в зала. Това са Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление; Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Вчера не бе събран необходимият кворум за започване на заседанието. В пленарната зала не бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, които имаха заседание на парламентарната си група в централата на партията. След втория опит за регистрация, в 9:30 ч., в залата бяха 62-ма депутати от необходимите 121.

Проектът на програма за работа на депутатите предвижда в петък да бъде обсъдено ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката. Президентът наложи вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката, който предвижда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 година. Измененията бяха приети от Народното събрание на 5 октомври.

Комисията по енергетика в НС отхвърли ветото на президента върху промените, предвиждащи пълна либерализация на пазара на ток за бита до 2026 г. на свое заседание на 25 октомври. До разглеждане на ветото в пленарната зала не се стигна, тъй като парламентът не събра необходимия кворум на свиканото от председателя Росен Желязков извънредно заседание на 27 октомври. Тогава в залата не се регистрираха от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, които искаха ветото да се гледа в първите пленарни заседания след втория тур на местните избори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html