четвъртък, 9 май 2024 г.

Асен Василев: Нулевата ставка на хляба се запазва, ДДС-то за ресторантьорите остава на 9%

На брифинг финансовият министър Асен Василев обяви, че „нулевата ставка на хляба ще се запази до средата на 2024 година, а ДДС-то на ресторантьорите остава на 9%, но при определени условия“, съобщи агенция Фокус.

„Нулевата ставка важи до средата на 2024 година. Това остава там, няма промени. Що се отнася до ставката на ресторантьори и хотели, получихме доста предложения от техните организации – да се се въведат постермианли за всички заведения – 2,3,4 звезди, само за най-малките да бъдат освободени, да се плащат заплатите по банков път в 2,3,4,5 звезди, да има минимални ставки за персонал, които са задължително по-високи от минималната заплата, за най-нископлатените длъжности започват от 1000 лева и вървят нагоре, което да изсветли трудовите договори.

Ако всичко това бъде прието, тогава 9%-те могат да останат като временна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства, отколкото през ДДС. Ако не бъде прието, поддържаме 20-те%, т.е. изборът е на парламента дали да го приеме, или не“, заяви Василев.

„Всички, които са под 100 000 лева минават на патентен данък. Техните приходи от данък печалба отиват в общината, които така или иначе контролират броя маси и всичко останало. По този начин общините ще имат допълнителен източник на приход“, каза той.

По думите му данъчните закони, които се внасят, са балансирани и отразяват исканията на браншовите организации и сдружения.

“Има редица предложения, които ние като вносител, внасяме в парламента от тяхно име. Смятаме, че има достатъчно балансирани предложения“, заяви Василев.

Той обясни, че още този четвъртък те ще могат да бъдат разгледани на първо четене в Бюджетната комисия на парламента.

„Инфлацията е заложена на 4,8%. Предвиденият дефицит е 3%. 3,2% реален ръст на брутния вътрешен продукт. Догодина очакваме брутен вътрешен продукт от 205 млрд. лева“, заяви Василев.

Той обясни, че веднага, след като бъдат приети бюджетните закони, Министерският съвет ще внесе бюджета в парламента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html