вторник, 7 май 2024 г.

Руслан Стефанов – програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията: В малките общини купеният вот все още е решаващ

Снимка: БГНЕС

Руслан Стефанов е магистър по икономика и бизнес администрация от Университетa за национално и световно стопанство, София

Координатор на SELDI.net, най-голямата регионална антикорупционна мрежа на гражданското общество в Западните Балкани, Турция и Източна Европа.

Член е на Мрежата за свободно предприемачество и демокрация и на Института за развитие към американския Център за международно частно предприемачество (CIPE), на Консултативния съвет на Клъстера за изследване на политиките за противодействие на неформалната икономика към Университета в Шефилд и на Международната асоциация по енергийна икономика.

 

Интервю на Васил НАНЧЕВ, за в. „Галерия“

– Г-н Стефанов, след първия тур на местните избори очертава ли се голям победител?

– Едва ли. Резултатите са сравнително очаквани. Със сигурност ГЕРБ ще загуби част от местата, които има в местната власт и заедно с ДПС няма да са с пълна доминация. „Възраждане“ пък влиза в общинските съвети в много градове, където преди не са имали представители. Високият резултат на коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ в София също може да се смята за успех. На практика всички партии ще има с какво да се похвалят или от какво да са недоволни.

Големият губещ ще са демократичните институции, защото ниската избирателна активност показа провала на всички политици да убедят гласоподавателите да отидат до урните. Все още партиите не успяват да ангажират хората да имат по-активна гражданска позиция.

– Забраната да се гласува с машини повлия ли на изборните резултати?

– Трудно може да се даде точна оценка. Влиянието едва ли е толкова драматично. Въпросът е, че по традиция у нас при гласуването с хартия има много невалидни бюлетини. Освен това част от партиите имат по-голяма възможност да влияят на резултатите с широко използване на купения вот и да добавят 2-3% към гласовете си. Преди изборите стана ясно кои са политическите сили, обявили се против машините. Това са всички останали освен „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, защото те имат такъв вот и за това предпочитат гласуването да става само с хартиени бюлетини. Най-вероятно в по-малките общини това и сега е оказало съществено влияние. В изборния ден основните скандали в изборния ден бяха именно там.

Най-неприятното е, че елиминирането на машините от изборния процес се случи в последния ден на предизборната кампания, което не показва демократичност и устойчивост на процедурата и институциите в България. Това е доказателство за изостряне на политическата борба, но то води до срив на избирателната активност, което е притеснително за бъдещето на страната.

– Очаквате ли след първия тур да бъдат отчетени отново много невалидни бюлетини?

– Ниската избирателна активност вероятно ще намали броя им, но не би ме изненадало да са повече от рекордните над 661 000 от предишния местен вот през 2019 г. При машинното гласуване няма риск от невалидни бюлетини.

– Какви са прогнозите ви за балотажите в големите градове? Кой ще вземе превес?

– Интересно ще бъде най-вече на балотажите във Варна и Благоевград, където разликите са малки. Очакванията ми са опозиционните партии на досегашната местна власт там, основно на ГЕРБ, да се обединят и да вземат преднина. Подобно поведение смятам за нормално.

В София не би трябвало да има проблем Васил Терзиев да успее да привлече повече гласове и да стане кмет, но победата няма да е лесна. Очевидно и Ваня Григорова прави силна кампания. Тя успява да привлече гласове не само на симпатизанти на БСП. Да не забравяме, че нерядко симпатията на избирателите е повече на страната на догонващия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html