сряда, 22 май 2024 г.

Бенямин Нетаняху: Това не е специална операция, ние сме в състояние на война

„Израел е в състояние на война, а не във военна операция“, заяви премиерът Бенямин Нетаняху в обръщение към нацията, след ракетните атаки от ивицата Газа, предаде The Times of Israel.

„Ние сме в състояние на война. Това не е операция, а война“, подчерта Нетаняху.

Той информира, че е свикал ръководителите на агенциите за сигурност и е наредил да се прочистят населените райони от екстремисти, които са проникнали от ивицата Газа, а също така е наредил широка мобилизация на резервите.

„Врагът ще плати цена, която никога не е знаел“, подчертава премиерът.

Рано сутринта от ивицата Газа са изстреляни стотици ракети по Израел. Според съобщения в медиите най-малко шестима души са загинали и повече от триста са ранени. Има също съобщения за проникване на екстремисти в граничните райони – полицията изчислява, че има най-малко 60 активни бойци на 14 места в страната.

Военното крило на „Хамас“ твърди, че е започнало операция срещу Израел, наречена Бурята Ал-Акса, изстрелвайки пет хиляди ракети от анклава. Освен това, според говорител на движението, най-малко 35 израелски войници и заселници са били заловени.

Израелските отбранителни сили обявиха началото на антитерористичната операция „Железни мечове“. Десетки израелски бойни самолети удариха цели на „Хамас“ в ивицата Газа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html