вторник, 7 май 2024 г.

По 50 лева на човек давали по блокадите

Снимка: БГНЕС

Илия ВЕЛЧЕВ, за в. „Галерия“

Блокадите на пътищата, които предприеха миньори и енергетици, са инспирирани от хора със сериозни бизнес и политически интереси, научи „Галерия“. Началници в държавните тецове, включително синдикалисти, въртят хубави сделки най-вече покрай държавната ТЕЦ „Марица Изток – 2“. От друга страна, жива сила към барикадите пращат кандидати за кметове в региона. Наш източник призна, че един от тях е мераклия за Раднево.

В града се говори, че на протестиращи се плаща по 50 лева на ден, за да блокират магистралата. И това далеч не са работещи в енергетиката. Максимум 70-80 души от бранша участват редовно в протестите. Останалите били безработни от общината. Целта била да се обърнат настроенията срещу кандидатите за кметове в региона, излъчени от управляващи партии. Според наш източник акцията върви повече от успешно, тъй като в Раднево живеят предимно

миньори, които се страхуват да не изгубят работата си

За протестите плащали и тези, които въртят бизнес с тецовете от години. В района на Гълъбово недоволни миньори споделят, че въпросните външни компании раздават заплати от по 5-10 бона, без реално да вършат някаква работа. Водят се посредници или консултанти. Имало крещящи примери на директори в тях, които живеели в София и се мяркали максимум веднъж месечно в региона.

Същите вдъхновители на блокадите години наред точели държавните фирми и с други схеми, като особено актуална била спонсориране на спорта. Така например във футболния „Берое“ раздали

заплати от по 7000 евро на футболисти

Част от тях се връщали обратно в джобовете на чиновниците. Близки и познати на директорите се назначавали на ръководни постове срещу чудовищни заплати. Така например „калинка“, пратена от началник в единия ТЕЦ, прибирала 10 бона като президент на волейболния „Берое“. Нищо, че никой в залата не го бил виждал с месеци.

„Жалкото е, че лъжат хората с обещания тецовете да работят едва ли не вечно. Според всички договорки с ЕС те умират и трябва да бъдат заменени с нови мощности, като се отпускат за целта милиарди. На нещастните хорица, които са прави да треперят за хляба си, обаче нарочно не се обяснява. Вместо това се настройват с чисто користни цели“, сподели един от участниците в събитията край Стара Загора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html