понеделник, 29 април 2024 г.

Предложенията за промени в Конституцията влизат в пленарната зала

Снимка: БГНЕС

Проектът за промени в Конституцията влиза за обсъждане в пленарната зала, а 8 министри ще вземат участие в редовния парламентарен контрол, съобщи БНР.

Предложенията за промени в Конституцията са свързани основно със съдебната власт. Предлага се ВСС да се раздели на две – на съдийски съвет, в който има повече съдии, избирани от колегите си, и на прокурорски с по-голямо парламентарно представителство.

Предвижда се главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС да имат право на два мандата от по 5 години.

От ДПС вече заявиха, че преди второ четене ще приемат идеята на ПП-ДБ за ограничаване на само до един мандат. Отстъпление има и от записаната в проекта идея да се промени националния празник – 24 май да замени 3 март.

Друга голяма промяна е свързана със служебните правителства. Служебният премиер ще бъде назначаван от президента, но той ще може да избира между председателя на НС, на КС или на БНБ.

В първия петък от месеца трябва да се проведе и блиц контрол. На поисканото вчера изслушване на министър-председателя Николай Денков заради кризата с териториалните планове за справедлив преход във въглищните региони обаче председателят на парламента Росен Желязков обаче съобщи, че премиерът няма да е в България.

8 министри ще отговарят на въпроси на депутатите. Парламентарният контрол ще започне с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, а най-много въпроси има към министъра на регионалното развитие Андрей Цеков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html