сряда, 8 май 2024 г.

Унгария ще наложи вето на всички санкции на ЕС, насочени срещу руската ядрена енергия

Снимка: ЕПА

Будапеща ще наложи вето на всички санкции на Европейския съюз, насочени срещу руската ядрена енергия, обяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

„Възможността за използване на ядрена енергия в сътрудничество с „Росатом“ отговаря на националните интереси на Унгария. Изграждането на АЕЦ „Пакш-2“ остава голям международен проект и в него освен „Росатом“ участват американски, германски и френски компании,е заявил той във видео обръщение.

През август „Росатом“ подписа споразумение с Унгария за началото на строителството на два реактора за АЕЦ „Пакш-2“. По-рано Будапеща подчерта важността на проекта за Унгария и съседните страни от ЕС.

Ядрената енергия не е обхваната от санкциите на ЕС срещу Москва и Унгария многократно е заявявала, че ще се противопостави на всякакви опити за налагане на ограничения върху сектора. Междувременно украински официални лица многократно призоваха 27-те страни от ЕС да включат „Росатом“ в черния списък.

Разположена на около 100 километра от Будапеща, „Пакш“ е единствената атомна електроцентрала в Унгария, използваща четири руски реактора VVR-440 за генериране на около половината от електроенергията в страната. Добавянето на два по-нови реактора VVR-1200 приблизително ще удвои капацитета на централата, нещо, което правителството отдавна се стреми да направи, за да засили енергийната независимост на страната.

Проектът беше забавян многократно от големи закъснения и унгарски служители обсъдиха промяна на договора, за да се включи компания за управление на проекта, за да се ускори.

През май Европейската комисия одобри промени в договора и финансирането. Първоначалното споразумение предвиждаше Русия да предостави държавен заем от 10 милиарда евро (10,6 милиарда долара), за да покрие по-голямата част от оценената цена на проекта от 12,5 милиарда евро.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html